HEERHUGOWAARD- Zo min mogelijk afval produceren. Hoe doe je dat in je dagelijks leven? Waar loop je tegenaan? Wat zijn slimme keuzes? En wat gebeurt er eigenlijk met het afval dat we produceren? Petra van Kleef, Klimaatburgemeester in Heerhugowaard, vertelt er alles over op dinsdagochtend 31 mei in de bibliotheek in Heerhugowaard. Een paar jaar geleden besloot Petra van Kleef dat zij iets wilde doen aan de klimaatverandering. Sindsdien maken zij en haar gezin grote en kleine stappen met een zero waste lifestyle. Met een focus op winstpakkers als zoveel mogelijk plantaardig eten, niet meer vliegen, minder spullen kopen, en minder (plastic) afval genereren. Sinds zij begon met zero waste heeft het gezin van Petra hun afval met 90% verminderd.


Ze hebben nu zo weinig plastic afval, dat zij de plastic afvalbak weggedaan hebben. Petra vertelt over het (plastic) afvalprobleem, waarom alleen scheiden eigenlijk niet genoeg is, wat de gedachte is van "zero waste" en geeft een aantal handige tips die je zelf direct kunt toepassen. Wil je gelijk beginnen? Haal dan eens brood in een eigen broodzak, of hergebruik een plastic broodzak een aantal keren. Veel bakkers vinden het alleen maar goed als klanten hierom denken!

Groene Helden Academie
Daarnaast wil Petra met haar Groene Helden Academie anderen inspireren om ook te verduurzamen. Met praktische tips laat ze zien hoe je duurzaam doen gemakkelijker maakt en hoe duurzaam doen je leven simpeler en gelukkiger kan maken. Ook biedt zij een online cursus aan om je afval te verminderen: de Zero Waste Kickstart.

Klimaatburgemeester
Sinds najaar 2021 is Petra Klimaatburgemeester van Heerhugowaard, een initiatief van de Rijksoverheid. Klimaatburgemeesters zetten zich in voor een beter klimaat. Zij zijn een voorbeeld in hun gemeente en inspireren anderen om óók het klimaat te helpen.

De Week Zonder Afval
De Week Zonder Afval loopt dit jaar van maandag 30 mei t/m zondag 5 juni en is een jaarlijks initiatief van Milieu Centraal. Tijdens deze week deelt Milieu Centraal diverse tips om afval te verminderen. Dat gaat van boodschappen doen in je eigen verpakking tot het repareren van je spullen.

Aanmelden
Geïnteresseerd en meer weten? Je bent van harte welkom op dinsdag 31 mei in de bibliotheek in Heerhugowaard, Parelhof 1A. Het programma start om 10.00 uur. De toegang is gratis maar aanmelden is gewenst. Dat kan via bknw.nl/agenda of bij de klantenservice in de bibliotheek.