(Foto’s: Eva Former Fotografie.)

Door onze redacteur, Eva Former.
Heerhugowaard - Ieder jaar organiseert de tweetalige openbare basisschool Atalanta in de Stad van de Zon in Heerhugowaard een Engelse dag. Dit jaar had Heerhugowaardsdagblad.nl de eer om hierbij aanwezig te mogen zijn.

Op openbare basisschool Atalanta krijgen de kinderen vanaf de kleuterklas iedere dag een half uur Engelse les. Dit harde werken wordt ieder jaar bekroond met een oergezellige Engelse dag. Zo ook dit jaar. En met het prachtige weer van afgelopen vrijdag kon de dag eigenlijk al vanaf de eerste minuut niet meer stuk.

De dag werd ´s morgens geopend door de directeur met een kleine toespraak en vervolgens werden de kinderen verblijd met de vrolijke Schotse klanken van een doedelzak.
Het thema van dit jaar had betrekking op alle Engelstalige landen in de wereld. Alle klassen waren onderverdeeld in landen als Australië, Engeland, Schotland, Ierland, Verenigde Staten, noem maar op. De ochtend werd besteed aan deze verschillende landen en hun culturen. De klassen rouleerden daarbij van land tot land.
Na al deze educatieve watervallen was het tijd voor ontspanning met een echte Engelse High Tea. Ik werd verwelkomd in Australië, de klas van Juf Astrid. Allerlei smakelijke kleine gerechten die ouders met hun kinderen thuis hadden klaargemaakt, verschenen op tafel. Van cup cakes tot quiches en van overheerlijke sandwiches tot fruitsalades.
’s Middags na de high tea, werd de dag afgesloten met een Fancy Fair. Op het zonovergoten schoolplein was van alles te beleven. De kinderen kregen kaartjes mee waar alle bezigheden op stonden afgebeeld en aan de hand daarvan ging iedereen lekker zijn gangetje.
Een ijscokar, spelletjes, schminken, een fotograaf die leuke foto’s van de kinderen nam met een achtergrond naar keuze; niets was te gek.

Ook stond meester Sander op het schoolplein muziek te maken. Zichzelf begeleidend op gitaar vermaakte hij de kinderen met mooie akoestische vertolkingen van het Americana, Country en Folk genre. Dit doet hij meestal met zijn band The Visitors (www.thevisitors.nl) maar vandaag bracht hij solo zijn repertoire ten gehore aan de kinderen van Atalanta. En met succes!

Atalanta's visie.
De school is opgezet om kinderen voor te bereiden op een internationale samenleving waarin Engels de voertaal is. Kinderen nemen een vreemde taal tot op zekere hoogte ‘en passant’ op. Daarom, zegt Atalanta, is juist het vroege begin van het verwerven van een vreemde taal zo gunstig voor de uitspraak en intonatie.
De school streeft ernaar de vakken een Europees karakter te geven en dan vooral tijdens wereldoriëntatie. Dit neemt binnen hun onderwijs een belangrijke plaats in. Door middel van projecten en werkstukken werken de kinderen onderzoekend en verkennend aan onderwerpen die hun interesse hebben. Het Europese karakter komt bijvoorbeeld tot uitdrukking door extra aandacht voor Europese geschiedenis, kunst en cultuur. Vandaar ook deze specifieke aandacht voor de Engelse taal, de Engelse landen en hun culturen, middels deze "Engelse Dag".
De Engelse dag is met recht een leuke, gezellige en toch educatieve toevoeging op de stof.

 

Zie voor meer informatie over de school en over de Engelse dag de website van Atalanta: http://deblauweloper.nl/deblauweloper/pages/home-atalanta.php