HEERHUGOWAARD – Jeugdzorginstelling Transferium in Heerhugowaard blijft toch open. De toekomst voor de instelling voor gesloten jeugdzorg van koepelorganisatie Parlan voor minderjarigen met ernstige gedragsproblemen en ontwikkelingsstoornissen was een lange tijd erg onzeker.


Eerder dit jaar verloor de instelling een rechtszaak van 18 gemeenten in Noord-Holland. Deze gemeenten wilden de jeugdzorg overhevelen naar Horizon in Bakkum.

Steeds meer jongeren moesten daardoor overgeplaatst worden en daardoor leidde de dit tot leegstand.
Bestuursvoorzitter Mariëtte Vos-Lambooy vertelt dat ze zich op een andere doelgroep willen richten. Namelijk voor cliënten voor zware, open jeugdzorg. Op deze manier hoopt Parlan Transferium overeind te houden.

Het personeel is gistermiddag ingelicht over de nieuwe situatie, waarbij gesloten en zware open jeugdzorg gecombineerd worden.

Vos verwacht dat de sluiting van Transferium vroeg of laat toch zal komen, omdat kleinschaliger jeugdvoorzieningen die dichterbij huis zijn aantrekkelijker zijn voor cliënten en hun ouders. Parlan wil dit in de toekomst ook gaan realiseren.