HEERHUGOWAARD - Achttien gemeenten hebben een overeenkomst getekend waarmee de zorgcontinuïteit van de jongeren die in jeugdzorginstelling Transferium in Heerhugowaard zitten, gewaarborgd is. Dat maakt de instelling bekend via een persbericht.

Dit betekent dat de jongeren die er nu zitten hun zorg helemaal kunnen afmaken en dat er nog tot 4 februari jongeren uit Noord-Holland met de indicatie Jeugdzorg Plus opgenomen kunnen worden. Na 4 februari zullen jongeren die hulp nodig hebben terecht kunnen bij jeugdzorginstelling Horizon.

Mariëtte Vos-Lambooy, bestuurder van Parlan waar Transferium ondervalt, is opgelucht: "De rust en continuïteit van de zorg voor onze jongeren is en zal altijd onze eerste prioriteit zijn. We zijn verheugd dat alle jongeren hun behandeling kunnen afmaken in Transferium. Samen met de achttien gemeenten hebben we hiertoe goede afspraken gemaakt."

De zorg voor de jongeren leek in gevaar te komen. Na het overhevelen van de jeugdzorg naar gemeenten in 2015 kunnen gemeenten kiezen om via een openbare aanbesteding te bepalen wie deze zorg mag geven. De aanbesteding is toen tot veel verbazing naar jeugdhulpverlener Horizon gegaan, die op dit moment geen gesloten jeugdzorginstelling heeft in de regio. De angst ontstond dat deze toch al kwetsbare groep jongeren uit hun eigen leefomgevingzouden worden gerukt.

Transferium vocht de openbare aanbesteding van de achttien gemeenten aan. Zij vreesden dat ongeveer honderd kwetsbare jongeren opeens buiten de regio, bij Horizon in Zuid-Holland, zouden worden geplaatst. "Wij denken dat de kwaliteit van de zorg voor de kinderen, die echt enorme problemen hebben, gaat verminderen", zo vertelde directeur Vrank Post aan NH Nieuws.