UPDATE 21-02-2020: LET OP! Vanwege de verwachte weersomstandigheden gaat de Opruimdag bij Jumbo Monique op 22 februari niet door! De actie wordt nu georganiseerd op 21 maart, gelijk met de Landelijke Opschoondag.


HEERHUGOWAARD - Monique Ravenstijn, eigenaar van Jumbo Monique in Heerhugowaard, heeft duurzaamheid, een beter milieu en ‘zorg voor elkaar ‘hoog in het vaandel staan. Dat vindt u terug in de Jumbo winkel in Heerhugowaard met het royale aanbod aan biologische- en streekproducten, de biologisch afbreekbare tasjes, bakkie en gebakkie op vrijdagochtend en stichting Jeelink waarvan Monique oprichter is. Aangespoord door de hoeveelheid zwerfafval die zich op de Middenweg bevindt, organiseert Jumbo Monique daarom op zaterdagochtend 21 maart a.s. een gezellige Opschoonactie. Vanaf 10.00 uur is er inloop met koffie en heerlijke no waste koeken in het gezellige Jeelink café in de winkel. Daarna worden de grijpers en andere benodigdheden uitgedeeld en gaan de deelnemers een uur lang zwerfafval rapen op en in de omgeving van de Middenweg in Heerhugowaard. Na afloop wacht er nog een heerlijke traktatie. Jumbo Monique organiseert deze opschoonactie samen met Schoner Noord-Holland die zich inzet voor een provincie zonder zwerfafval. Deelnemers worden wel gevraagd om zich aan te melden zodat er voldoende grijpers, ringen, handschoenen en vuilniszakken klaarliggen. Aanmelden kan op: www.schonernoordholland.nl/agenda. U doet toch ook mee? Zo zorgen ze samen voor een schoner Heerhugowaard.


Zwerfafval: niet alleen vies maar ook schadelijk voor milieu en gezondheid
Zwerfafval is inmiddels de grootste irritatie onder inwoners en zorgt voor schade aan het milieu. Kauwgum blijft 20 jaar in het milieu, blikjes 50 jaar en plastic oneindig. Maar ook het uittrappen van een peuk op de grond heeft vergaande gevolgen. Peuken bevatten het giftige cellulose-acetaat en microplastics. Eén peuk blijkt 5 tot 12 jaar in het milieu en vergiftigt zo’n 8 liter grondwater en vervolgens ook het oppervlaktewater. Blikjes die in de berm worden gegooid, worden vermalen en komen uiteindelijk in het veevoer terecht. Daardoor vinden niet alleen zo’n 4.000 koeien jaarlijks de dood maar kunnen de resten ook in de voedselketen komen. Omdat opruimen alleen het probleem niet oplost, zet Schoner Noord-Holland dan ook in op een totaalaanpak: via informatie, bewustwording en activatie naar gedragsverandering. Samen met Jumbo Monique gaat Schoner Noord-Holland de strijd tegen zwerfafval op en rond de Middenweg aan.

Maak kennis met de zingende vuilnisbak en de stem peukenbak
“Schoner Noord-Holland is blij met het initiatief van Jumbo Monique. Een schoner winkelgebied is uitnodigend, voelt veiliger en zorgt voor meer bezoekers en een langere verblijfsduur. Met als resultaat: meer omzet. Schoner Noord-Holland hoopt dan ook dat veel winkeliers het voorbeeld van Jumbo Monique zullen volgen” aldus een woordvoerder van Schoner Noord-Holland. Om het opruimen van zwerfafval extra leuk te maken, plaatst Schoner Noord-Holland op deze zaterdagochtend een ‘zingende vuilnisbak’ bij Jumbo Monique en speciale stem-peukenbakken. Wie afval in de zingende vuilnisbak werpt, wordt beloond met een vrolijke tune. Met de peukenbak kan gestemd worden op de favoriete voetbalclub van Heerhugowaard.

Aanmelden gewenst
Jumbo Monique en Schoner Noord-Holland zorgen voor grijpers, vuilniszakken, ringen en handschoenen. Deze zijn er in maten voor kinderen en volwassenen. Om ervoor te zorgen dat er voldoende materiaal voorhanden is, worden deelnemers gevraagd om zich aan te melden op: www.schonernoordholland.nl/agenda.

Jumbo Monique
De winkel is gevestigd aan de Middenweg 245 in Heerhugowaard. Naast en achter de winkel is voldoende parkeergelegenheid. Naast de winkel geldt een blauwe zone met gemaximeerde parkeertijd. Plaatst uw blauwe kaart.