HEERHUGOWAARD - Sinds gisteren telt Nederland twintig bedrijven die via Open Hiring personeel werven. Jumbo Monique, gevestigd in Heerhugowaard en Zwaagdijk, start met het openstellen van zes vacatures via een baan zonder sollicitatiegesprek. Jumbo Monique Heerhugowaard is de eerste die met Open Hiring start in de regio Alkmaar. Noord-Holland Noord telt nu in totaal drie Open Hiring-bedrijven.


Het basisprincipe van Open Hiring is even simpel als doeltreffend. Een bedrijf stelt een vacature open voor Open Hiring. Geïnteresseerde werkzoekenden die denken het werk aan te kunnen, mogen hun naam op een vacaturewachtlijst zetten. De eerste die zich meldt, krijgt de baan. Een sollicitatiebrief, diploma's of cv zijn niet nodig, naar arbeidservaring wordt niet gevraagd.

Monique Ravenstijn is de vijfde generatie van een familie van grootgrutters. Ze is eigenaar van twee Jumbo Monique-supermarkten en daarmee werkgever van 250 medewerkers. Als eerste in Noord-Holland Noord startte bakkerij Pater in Avenhorn met Open Hiring. Pater past het baanbrekende concept toe in de nieuwe vestiging in Zwaagdijk, waar Davelaar-koeken worden geproduceerd.

Aanvankelijk stond Ravenstijn tamelijk sceptisch tegenover het principe van Open Hiring. Maar naarmate ze zich meer in de methode verdiepte, groeide haar enthousiasme voor het idee van 'een baan zonder sollicitatiegesprek'. "Wij vinden het belangrijk dat ons personeel een afspiegeling van de samenleving is. Je moet een juiste mix hebben van jong en oud, man en vrouw, 'groen en blauw'. Via Open Hiring verwachten wij een ander type medewerker en andere talenten binnen te halen. Aan hun instelling heb ik geen enkele twijfel. De methode vereist dat kandidaten zich hier persoonlijk melden, en dat doe je alleen als je gemotiveerd bent." De eerste werving betreft zes medewerkers: voor de kassa-afdeling, de afdeling kruidenierswaren en voor een van de versafdelingen (brood, zuivel, groente).

De primeur van Open Hiring in Nederland was in 2019 bij Babysjop MamaLoes uit Goirle (Noord-Brabant). Bijna twee jaar later staat de Open Hiring-teller op twintig bedrijven, inclusief Jumbo Monique. Open Hiring is bedacht door het Amerikaanse bedrijf Greyston. Het concept is in Nederland geïntroduceerd door maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation, om kansen te creëren voor mensen in een kwetsbare arbeidsmarktpositie. RPAnhn, Intermaris en WerkSaam Westfriesland zijn een samenwerking aangegaan met Start Foundation, om dit gedachtegoed ook in Noord-Holland Noord verder te verspreiden.