ALKMAAR - Het Alkmaarse kaasmarktseizoen is vrijdagochtend 31 maart weer van start gegaan. Dit gebeurde door het traditionele luiden van de bel wat voor deze gelegenheid werd gedaan door multitalent Karsu Dönmez.


Karsu, maakt de laatste jaren zowel nationaal als internationaal furore en laat daarin vele kanten van haar talenten zien. Niet alleen als zangeres, maar ook als pianiste, bandleider, columniste, schrijfster en 24Kitchen-chef en ze heeft nog veel meer noten op haar zang. De geboren Amsterdamse, met Turkse afkomst, liet voorafgaand aan de kaasmarkt in het Alkmaarse stadhuis trots te zijn op de eer om de bel te mogen luiden. “Ik ben een geboren en getogen Amsterdamse, maar mede door mijn schoonfamilie heb ik Alkmaar steeds beter leren kennen en ben er verzot op geraakt. Voor mij is Alkmaar één van de mooiste steden van Nederland, ik was gefascineerd door de historische gebouwen, knusse straatjes, prachtige grachten en de chille mensen. Het is een eer om de eerste Kaasmarkt van dit jaar te mogen openen”

Ook burgemeester Anja Schouten toonde zich trots dat een internationale ster als Karsu naar Alkmaar kwam om de bel te luiden en niet alleen vanwege haar succes. "Karsu is bekend als een groot artiest, maar ook als iemand die zich met hart en ziel inzet voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije. Ondanks een vreselijk verdrietige tijd waarin zij ook familieleden en kennissen is verloren staat zij hier vandaag en daar zijn wij als Alkmaar trots op en verdient groot respect.”

Na de ontvangst in het stadhuis ging het gezelschap met daarbij het 430 jaar oude Kaasdragersgilde onder leiding van Kaasvader Willem Borst te voet richting Waagplain alwaar Karsu exact om 10.00 uur de bel voor het eerst dit seizoen liet luiden en de kaasmarkt zodoende kon beginnen.

De Kaasmarkt is elke vrijdagochtend van 31 maart tot en met 29 september 2023 van 10.00 tot 13.00 uur. Rond de markt wordt een sfeervolle ambachtsmarkt vol streekproducten georganiseerd. In juli en augustus vinden de populaire avondkaas-markten plaats op dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur.

Foto's: Paul van der Molen

Kijk hier voor een uitgebreid fotoverslag: