NOORD-HOLLAND - Wellicht heeft u ze op Hart van Nederland óf op NH Nieuws gezien. Misschien bent u ze zelfs in levende lijve tegengekomen: de motorrijdende kerstmannen- en vrouwen van Santa Maxima Noord Holland.


Door als kerstman- of vrouw rond te rijden halen zij geld op voor kinderen met kanker die behandeling ondergaan in het Prinses Máxima centrum voor kinderoncologie in Utrecht.

Santa Maxima Nederland ondersteunt financieel de afdeling "verblijf en activiteiten" van het ziekenhuis. Deze afdeling biedt de kinderen, hun broertjes & zusjes en ouders activiteiten aan om de ziekte te kunnen verwerken en voor heel even te vergeten. Helaas genezen niet alle kinderen maar blijven er voor de achterblijvers nog dierbare herinneringen over.

Santa Maxima is een platform en GEEN geen stichting benadrukt medeoprichter Minko van Es, op deze manier komt gegarandeerd 100% van de donaties terecht bij het ziekenhuis.

Santa Maxima zag in het corona jaar 2020 het levenslicht. In een periode waarin niets kon of mocht zagen Minko en zijn vriend en medeoprichter Arno van Kampen kans om een "Corona proof" tourrit door Noord Holland op te zetten. De opkomst was dat jaar met 30 motorfietsen boven verwachting. In totaal werd er €13.222,- opgehaald voor het ziekenhuis.

De jaren daarop op namen de deelnemer aantallen en de ingezamelde geldbedragen alleen maar toe. In 2021 €16.650,- en in 2022 €22.406,-
nu zitten wij al op 26 duizend euro!!

Dit jaar vond op zaterdag 9 december voor de 4e keer de "Santa Claus is coming to town" tourrit plaats. Het concept is inmiddels al in vijf andere provincies opgepakt die allemaal op 9 december hun eigen tourrit reden.

Er zijn veel lachende gezichten en er is veel gezelligheid. Dit helpt ons ook om de serieuze kant van de actie te kunnen dragen, de tranen schieten je soms in de ogen, aldus Arno. Vandaar dat Santa Maxima dan ook het motto "We rijden met een lach en een traan" hanteert.

Naast het rondrijden als kerstman- en vrouw verzorgt Santa Maxima ook de "knuffel actie."

Op zaterdag 16 december zullen er een aantal kerstmannen- en vrouwen verschillende locaties bezoeken waarbij zij onder het winkelende publiek gratis een knuffelbeer of iets dergelijks aan de kinderen geven. "Dit maakt ons zichtbaar " aldus Minko. Als wij langsrijden zien zij ons wel maar kunnen zij niet met ons in contact komen en weten daardoor ook niet waarom wij er zo uitbundig uit zien. Arno vult daarbij aan dat indien er gegevens bekend zijn, Santa Maxima hun best doen om zieke kinderen thuis via de post een knuffel toe te sturen.

De motor santa's zullen op zaterdag 16 december om 11.00u op de markt in Volendam, 12:30 op de kerstmarkt in Westzaan, 14:00 in Alkmaar op het Waagplein / de markt en rond 15:30 in Heerhugowaard aanwezig zijn.

Wilt u Santa Maxima & de kinderen financieel ondersteunen? Dat kan! De makkelijkste manier daarvoor is via google de zoekterm "Santa Maxima Nederland actie 2023" in te toetsen. Het eerste zoekresultaat leidt direct tot hun actiepagina bij het Prinses Máxima Centrum.

Wilt u op de hoogte blijven van Santa Maxima? Dan is het wellicht leuk om hun facebookgroep te bezoeken "Santa Maxima Nederland" gegarandeerd dat u er een glimlach van krijgt en in de kerststemming komt.

De kerstmannen- en vrouwen kijken er weer naar uit om op zaterdag 16 december heel veel blijde, lachende en zwaaiende mensen op de route tegen te komen.

Doneren kan via https://www.maximaalinactie.nl/fundraisers/santa-maxima-noord-holland