HEERHUGOWAARD - Op zaterdag 1 april bezocht ik de bedrijven die meededen aan ‘kom in de Kas’, Bij het inrijden van Altonstraat wezen verkeersregelaars mij al de weg naar de parkeerplaats aan, die al aardig vol stond.

Als eerste bekeek ik de locaties van firma H.M. Tesselaar. Dit bedrijf beschikt over 3 locaties, samen z’n 9,5 hectare aan kassen waar 36 rassen Alstroemeria’s gekweekt worden, waarbij de soort Pink Floyd mij wel aansprak. Er worden hier z’n 35 miljoen stelen per jaar afgezet, een onvoorstelbare hoeveelheid. Het is een indrukwekkend gezicht om de immense oppervlakte aan bloemen te zien. Tussen de bloemen knipten scholieren de stelen die geschikt zijn voor verkoop. De stelen worden, in watervaste tassen op karren gelegd, die op rails in de smalle paden rijden. Later worden de stelen op grote snijtafels bijgeknipt en klaargemaakt voor transport.

Verderop in de straat staan de kassen van Leliekweker A. Bakker en Zn waar per jaar ca. 5 miljoen Lelies gekweekt worden. In de kas was het een gezellige drukte, groepen mensen worden geïnformeerd door enthousiaste medewerkers, over de teelt en alles wat erbij komt kijken. In het midden een ruimte waar koffie of thee genuttigd kon worden, perfect geregeld dus.

In de kassen van Co Snoek geen bloemen maar wortelen en uien. Overal staan kraampjes waar bloemen of aanverwante artikelen gekocht kunnen worden.

Aan de kinderen is ook gedacht, ze konden geschminkt worden, er was een zweefmolen en bij een knalrode caravan werden heerlijke wentelteefjes gebakken.

Hoewel het weer niet helemaal meewerkte, het miezerde een beetje, was het leuk hier eens een kijkje te kunnen nemen en te ervaren wat een werk er in gaat zitten om tot deze heerlijk geurende en kleurende bloemen en groente te komen waar Heerhugowaard trots op mag zijn.