De traditionele beddenrace in Langedijk dreigt te verdwijnen. Door het teruglopend aantal deelnemers, strengere regels en verminderde subsidie heeft de organisatie na 36 jaar besloten de stekker eruit te trekken. Dit tot groot verdriet van de inwoners van de gemeente. Zij gaan er alles aan doen om de traditie te laten voortbestaan.


In de bloeiperiode van het evenement stonden er maar liefst 120 bedden aan de start. Er was zelfs een wachtlijst voor mensen die mee wilden doen, omdat het parcours anders te druk zou worden. “Vorig jaar waren er slechts 29 aanmeldingen. Er komen wel 10.000 mensen op af en die moet je wel wat kunnen bieden”, vertelt bestuurslid Willem Witte.


Kroegeigenaar Ruben Gieling zou het ontzettend zonde vinden als deze traditie niet wordt voortgezet. Ieder jaar vindt het zogeheten Beddenracebal in zijn kroeg plaats na de race. “We denken er zelfs over om een nieuw bestuur op te richten, omdat dit gewoon moet blijven bestaan”, vertelt Ruben. Het huidige bestuur vindt dit prima en dinsdag hoort de kroegeigenaar of de gemeente met zijn voorstel akkoord gaat.


De beddenrace vindt ieder jaar plaats op de laatste zaterdag in augustus en is een groot festijn in het dorp. Het is een soort estafette, waarbij deelnemers met wagentjes van bedden op wielen een 2,5 uur durend parcours over rennen, terwijl er iemand op het bed ligt.