OTERLEEK - De provincie Noord-Holland sluit de kruising van de Huygendijk (N508) en Dorpsstraat in Oterleek af op dinsdag 14 november en woensdag 15 november.


Dat is nodig voor de werkzaamheden aan de hefbrug Oterleek. De aannemer meet de brug in, plaatst een buis onder de Huygendijk voor kabels en leidingen en hijst vervolgens het oude brugdek eruit. Dat gebeurt met een grote hijskraan die op de kruising van de Huygendijk met de Dorpsstraat komt te staan. Het gemotoriseerd verkeer wordt omgeleid.

Brug dicht tot eind april

Vanwege het groot onderhoud aan de brug is de hefbrug Oterleek van 14 november tot eind april 2024 afgesloten. De kruising voor de brug (Huygendijk/Dorpsstraat) is in principe open voor verkeer. Op enkele uitzonderingen na, zoals bijvoorbeeld tijdens het uithijsen van het oude brugdek op 14 en 15 november en tijdens het inhijsen van het nieuwe dek (in 2024).

Veiligheid voorop

Om de brug in te meten en het brugdek uit te hijsen is het nodig de kruising af te sluiten. Het uithijsen van een brugdek is een bijzondere operatie omdat het brugdek heel zwaar is en in 1 keer wordt verwijderd. Het is belangrijk dat, dat veilig gebeurt. Het gemotoriseerd verkeer wordt daarom omgeleid via de Jan Glijnisweg, Rustenburgerweg naar de Noordervaart (N243) in Stompetoren. Het doorgaand verkeer wordt vanaf de Oosttangent in Heerhugowaard al omgeleid naar de Rustenburgerweg.

Bereikbaarheid fietsers en voetgangers

Fietsers en voetgangers kunnen onder begeleiding van verkeersregelaars de kruising Huygendijk(N508)/ Dorpsstraat oversteken. De tijdelijke voetgangersbrug is tegen die tijd ook geplaatst zodat voetgangers en fietsers (met de fiets aan de hand) de Ringvaart van de Heerhugowaard kunnen oversteken.

Groot onderhoud

Gebiedsaannemer BAM/Krinkels/Equans vervangt het brugdek van de hefbrug Oterleek door een nieuw brugdek van staal. De heftorens worden gerenoveerd, de trappen ervan verwijderd om te voorkomen dat zwemmers er af springen. De houten damwand van de oever bij de parkeerhaven wordt vervangen door een betonnen damwand. De aannemer verhoogt een deel van de leuningen van de brug en de brug krijgt een nieuwe coating-/verflaag.

Om te voorkomen dat de brug later nog een keer afgesloten moet worden voor verkeer combineert de provincie de onderhoudswerkzaamheden met de voorbereidingen die nodig zijn om de brug op afstand te kunnen bedienen vanuit Weg & Waterhuis de Langebalk in Heerhugowaard. Slagbomen en hoge masten met camera’s worden daarom alvast geplaatst.

Meer informatie

Met vragen of klachten kunnen omwonende en geïnteresseerden contact opnemen met het Servicepunt van de provincie, via telefoonnummer 0800 0200 600 (gratis) of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl. Op de hoogte blijven van de werkzaamheden? Kijk op www.noord-holland.nl/oterleek of volg de regionale Facebookpagina.