DIJK EN WAARD - Kunstkerk Dijk en Waard daagde artistieke inwoners uit iets te maken rond het thema ‘Stoel’. Iedereen kon meedoen met alle denkbare materialen en technieken. De Kunstkerk ontving maar liefst 31 heel diverse inzendingen. Er blijken stoelen gemaakt of gepimpt, stoelen verbeeld op een schilderij maar er zijn ook stoelen van keramiek en gedichten over een stoel. De beloning voor ieders inspanning: drie maal in de schijnwerper tijdens een rondhoppende expositie. Als dat geen ‘stoelendans’ wordt …


Vanaf 4 november in De Kunstkerk

Kunstkerk Dijk en Waard sluit het jaar af met een unieke expositie. Meestal tonen kunstenaars werk dat ze al eerder maakten. Voor de ‘Stoelendans’ zijn inwoners uit Dijk en Waard speciaal voor deze thema-expositie aan de slag gegaan. Nu de artistieke oogst binnen is, kan iedereen komen kijken in de Kunstkerk aan het Kerkplein 1 te Sint Pancras (voorheen gebouw de Rank). De expositie is van 4 november tot 31 december tijdens de openingsuren. De Kunstkerk is geopend op donderdagen en vrijdagen van 13.00 uur tot 16.00 uur en op zaterdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur. In 2024 hopt de Stoelendans nog langs in het gemeentehuis van Heerhugowaard en De Binding in Langedijk.

Stoel met een verhaal: de verwerkingsstoel van Marjolein Oosterling

Nu, bijna, een jaar geleden kreeg Marjolein Oosterling (71) de diagnose borstkanker. In mei werd ze schoon verklaard, na 16 pittige chemo’s en een operatie. “Klaar,”dacht ze “we kunnen weer door.” Haar dochter vroeg: “Is het wel klaar? Moet je niet nog iets doen om alles te verwerken?” Toen las Marjolein de oproep van de Kunstkerk om een stoel te maken voor de stoelendans. “Er ging van alles borrelen. Het gaat over een barre tijd en ik voelde me een kruk. Dus stond de titel voor mij al snel vast: geen barkruk maar: ‘De barre kruk’. Ik had ooit geleerd om doosjes van keramiek te maken. Ik besloot een keramieken stoel te maken met verschillende doosjes er in verwerkt. In elk doosje stopte ik een symbool dat verwijst naar de tijd van het ziek zijn. In het onderste doosje zit nu een zakje met afgeknipte haren van na mijn tweede chemo. In het middelste doosje zit een pink ribbon armband ter ondersteuning van onderzoek naar borstkanker en om vrouwen met borstkanker symbolisch te omarmen. Ik kocht het, toevallig, vlak voor ik de diagnose kreeg. In het bovenste doosje zit voor mij het meest dierbare. Een koord vol kleine vaantjes. Aan de vooravond van mijn eerste chemo kreeg ik een koord. Daarna bij elke chemo een vaantje van mijn kinderen of kleinkinderen. Met een tekeningetje er op of een bemoedigende tekst. Zo lief. Die hangen nu in mijn slaapkamer. Ik stopte verkleinde replica’s in de stoel. Na het maken van de stoel kan ik die periode nu letterlijk en figuurlijk afsluiten met de dekseltjes.”

U bent van harte welkom om deze exposities te bekijken in de Kunstkerk, Kerkplein 1 in Sint Pancras.

Kijk voor de openingstijden op www.kunstkerkdijkenwaard.nl/openingstijden