BERGEN – Wie de sfeervolle Ruïnestraat in Bergen inloopt en de gezellige winkeltjes ziet moet ook de woorden “Pain” en “Vin” opvallen. Met name de “Francofielen” onder ons klinkt dat als water in de mond want wie is er nu niet gek op echt overheerlijk ambachtelijk Frans brood en een goed glas wijn. Vanaf heden is dat om de hoek te krijgen want begin april opende Anouk Stolwijk haar winkeltje “La vie locale”.


Waar La vie locale er van buiten al heel knus uitziet, daar wordt dat nog eens overtroffen als men naar binnen stapt. Men waant zich direct in een boulangerie zoals men die in Frankrijk kent en het zal menigeen niet lukken om met lege handen de deur uit te lopen na het zien en ruiken van alle lekkernijen.

Droom
Voor Anouk Stolwijk is de winkel een droom die uitkomt, maar ook een droom die in korte tijd is bewerkstelligd. Immers was het pakweg 15 jaar geleden nog helemaal niet zo vanzelfsprekend dat zij ooit iets dergelijks zou gaan doen. ‘Zeker niet’, aldus de onderneemster. ‘Eigenlijk kom ik uit de tv-wereld en heb sinds 2005 voor SBS, Endemol en Eyeworks gewerkt, eerst als productie-assistente, maar later als productieleider en presentatrice. Op een gegeven moment vroeg ik mij af of ik er nog wel zo blij van werd en ben toen een hele andere richting opgegaan. Ik ben begonnen aan zij-instroomtraject gevolgd om uiteindelijk docent Nederlands te worden door middel van twee dagen studeren en twee dagen werken. Helaas viel die baan na de tweede corona-lockdown weg en moest ik weer wat anders zoeken.’

De inspiratie om La vie locale te openen kwam mede door haar vriend Oscar die in een band speelde waarvan de zangeres een bakkerij in Amsterdam heeft en haar zus een bakkerij in Frankrijk. ‘Ik woon in Amsterdam en om ons heen zagen we ook die trend ontstaan van bakkerijen en winkels met echt goed ambachtelijke producten. Oscar woont in Bergen en toen wij kort na oud en nieuw na een lange wandeling hier langs kwamen en dit pand leeg zagen staan kwam het idee naar boven. Waarom zou dat niet in Bergen kunnen? Bergenaren zijn best progressief en houden van lekker eten en drinken, dat zie je bijvoorbeeld ook aan de horeca hier in de omgeving. ‘

Biologisch en krakend vers
‘Dat we hierbij een goed en gezond product willen afleveren is voor ons het allerbelangrijkst. We verkopen 100% biologische producten. Ambachtelijk gebakken zuurdesem zonder verdere toevoegingen. Al onze ingrediënten en recepturen komen dan ook rechtstreeks uit Aix-en-Provence. Dagelijks liggen hier ook krakend verse croissants en baguettes klaar en natuurlijk hebben wij ook nog tal van zoete lekkernijen zoals taartjes.’

Zeg Frankrijk en dan valt ook het woord wijn en dat beaamt Anouk. ‘Wij zijn zelf ook liefhebbers al komt niet alle wijn hier uit Frankrijk. Samen met twee Portugese wijnkenners hebben wij een selectie van wijnen gemaakt en verkopen wij ook heerlijke betaalbare wijnen uit bijvoorbeeld Portugal, Spanje en Italië.’

Mede dankzij de Franse en Portugese connecties kon het businessplan zoals in januari bedacht nog sneller worden uitgevoerd dan gedacht. Door de ervaring in Frankrijk met de biologische detailhandel, de samenwerking met ambachtelijke leveranciers en hulp van vrienden kon er eind maart al een klap op het plan worden gegeven en ging vier dagen later La vie locale open.

‘En sindsdien sta ik hier dagelijks want wij zijn zeven dagen per week open. Elke morgen wordt er vers brood gehaald uit Amsterdam en hier even voor achten afgeleverd. We zijn nu nog geen maand open, maar de reacties zijn geweldig.’ Dit wordt bevestigd als ons gesprek regelmatig wordt onderbroken als er weer een klant binnenkomt. ‘Dit is wat Bergen echt nodig had’, aldus een klant. ‘Er bestaat toch niets wat lekkerder is dan echt Frans brood. Ik stap hier zeker regelmatig naar binnen.’

‘Hier doen wij het dus voor’, besluit Anouk die op het moment lange dagen maakt, maar dat met liefde doet. ‘Naast de drukte in de winkel bezorgen wij inmiddels ook aan huis. Uiteraard doe ik dat allemaal niet alleen en hebben wij ook goede hulp. Wij kunnen er op dit moment zelfs een extra kracht bij gebruiken. Met liefde voor het vak en plezier als drijfveer lijkt Anouk haar weg in hartje Bergen te hebben gevonden. ‘Het feit dat je bezig bent met eerlijke, heerlijke echte ambachtelijke producten en het contact met de klanten maakt ons in ieder geval zielsgelukkig.’


La vie locale
is gevestigd aan de Ruïnestraat 3B te Bergen en zeven dagen per week geopend.

Kijk voor meer informatie op www.lavielocale.nl

Op dezelfde dag van ons bezoek kwam overigens ook Flessenpost Bergen langs. Zij maakten een leuke videoreportage met Anouk en Oscar welke hier is te bekijken.