HEERHUGOWAARD - In het Heerhugowaards natuurgebied Waarderhout worden op donderdag 16 mei twee luxe hotels geopend, voor de wilde bijen! De hotels zijn in opdracht van Staatsbosbeheer en bewonersvereniging Waarderhout ontworpen en gemaakt door leerlingen van het Clusius College Heerhugowaard.

De twee hotels zijn geen half werk. Beide gebouwen zijn zo'n 1 meter 20 hoog en hebben een behoorlijk gewicht en ze zijn voor een deel gemaakt met materialen uit het natuurgebied zelf. Het project is een onderdeel van een groter gezamenlijk project: de Make-over van de Waarderhout waarbij de hele Waarderhout recreatief wordt opgeknapt. Een initiatief van Staatsbosbeheer, de Participatieraad Waarderhout en gemeente Heerhugowaard.

Ontwerpwedstrijd
In de Vrij Groen klas (1D) van het Clusius College Heerhugowaard werd de ontwerpwedstrijd voor de bijenhotels uitgeschreven. Met de nodige informatie, voorbeelden en onderzoeken in hun achterhoofd gingen de leerlingen aan de slag. Het was aan Staatsbosbeheer boswachter Paul Bot om twee ontwerpen te kiezen die gebouwd zouden worden voor het gerenoveerde Waarderhout. Een derde ontwerp is door de school zelf gekozen en wordt op het eigen terrein geplaatst. Dit project sluit aan bij het thema duurzame ontwikkeling, een van de speerpunten van de vmbo-school.

Het bouwen van de hotels deden de leerlingen tijdens hun praktijk- en technieklessen, onder begeleiding van o.a. onderwijsassistent Babis Saridakis. Ook andere en hogere klassen hebben hun steentje bijgedragen. Zo is het een groot project geworden, waarbij de hele school betrokken is geweest. Het Clusius College Heerhugowaard heeft al eerder bijenhotels gemaakt, maar die waren aanzienlijk kleiner. Op het terrein van de school hebben ze al kasten met honingbijen die beheerd worden door imker en docent Ruud Markus. Het hotel voor de wilde bijen vormt hierop een mooie aanvulling.

Overwinteren en wonen
Het gaat slecht met de insecten in Nederland. Doordat grasvelden te vaak gemaaid worden en soms ook bemest gaat de kruidenrijkdom in de grasvelden hard achteruit. Doordat er vaak al heel vroeg in het voorjaar gemaaid wordt en dat meerdere keren in het groei seizoen wordt herhaald, groeien kruiden niet meer volledig uit. Veel insecten gebruiken de holle stengels van kruiden en planten om hun eitjes in te leggen. De larven groeien er dan in op. Ook overwinteren veel insecten in dergelijke holle stengels. Door een insectenhotel te maken en deze te vullen met allerlei materialen waarin kleine holletjes zitten, helpen we de insecten. In de insecten hotels kunnen de insecten eitjes leggen overwinteren en ook wonen.

Naast de bijenhotels is het Clusius College ook betrokken bij de aan te leggen bijen- en vlindertuin in het Waarderhout. Op dit moment worden er onderzoeken gedaan naar wat er van nature groeit en bloeit in het natuurgebied, om daar de aanplant voor de toekomst op af te stemmen. Zo wil Staatsbosbeheer flora en fauna in een mooi evenwicht houden. Waarschijnlijk wordt er medio augustus begonnen met de ontwerpen voor de tuin.