ALKMAAR - AZ en Bibliotheek Kennemerwaard hebben hun krachten gebundeld en hebben gezamenlijk Level Up! ontwikkeld. Level Up! is een lesprogramma over bewust en positief gamen en is bedoeld voor de groepen 5 en 6 van het basisonderwijs. Scholen in Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk kunnen, dankzij gemeentelijke subsidie, gratis meedoen aan de lessenreeks Level Up!

Level Up! bestaat uit een kick-off voor ouders & docenten en vijf lessen van een uur gegeven door een consulent van de bibliotheek. Daarbij maken klassen kans op een afsluitend Challenge Event in het AFAS Stadion van AZ. Scholen in Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk kunnen, dankzij gemeentelijke subsidie, gratis meedoen aan de lessenreeks Level Up! van AZ en Bibliotheek Kennemerwaard.

Waarom Level Up!
Veel kinderen spelen thuis games of komen met gamen in aanraking. Gamen is leuk en door het spelen van spelletjes train je veel vaardigheden, zoals geheugen, geduld, reactievermogen, samenwerken en ruimtelijk inzicht. Maar kinderen lopen ook risico op negatieve effecten: Het gebeurt steeds vaker dat kinderen overgehaald worden dingen te doen die ze niet willen. Ook verslaving en een ongezonde leefwijze liggen op de loer. Level Up! geeft kinderen, ouders en leerkrachten op een speelse manier inzicht over hoe je bewust en vitaal kan gamen.

Kick-Off
De lessenreeks start met een online Kick-Off. Dit is een bijeenkomst waarin ouders en docenten kennis maken met gamen, het programma Level Up! en welke rol gamen speelt bij kinderen. Ook wordt besproken wat kinderen leren van gamen en hoe je als ouder met gamende kinderen omgaat. Daarna zijn de kinderen aan de beurt. Zij spelen vijf levels verspreid over vijf weken. Wekelijks bezoekt een consulent van Bibliotheek Kennemerwaard de klas.

Thema’s
Level Up! bestaat uit vijf verschillende thema’s. De lessenreeks wordt afgetrapt met het thema Let’s Start, een introductie op het thema gamen. Time’s Up, over tijdbewaking, leert de kinderen om te gaan met tijdsverdeling tussen gamen en andere zaken. Het thema High Score benadrukt de positieve kant van gamen en de dingen die je van computerspelletjes kan leren. Daar tegenoverstaand wordt tijdens het thema Survival Mode geleerd hoe de kinderen veilig kunnen gamen. Op welke gevaren moet je letten? Tijdens de laatste les, Replay, wordt er teruggekeken naar alle lessen die de kinderen hebben geleerd.

Opdrachten in de klas én thuis
Dani Visser, eSporter van AZ, trapt af met een video, waarin hij de kinderen toespreekt en met experts in gesprek gaat. Daarna wordt er in de klas nagepraat over het onderwerp. De leerlingen maken individueel een opdracht uit het werkboek. Dit werkboek nemen de kinderen mee naar huis zodat zij samen met hun ouder(s) de thuisopdracht kunnen maken. Dit is een belangrijk onderdeel van Level Up!, want zo betrekken kinderen hun ouders in hun gamewereld. Om het level te finishen levert de klas online een groepsopdracht in op de website startlevelup.nl.

Vaardigheden
Samenwerken, op creatieve wijze problemen oplossen, kritisch denken, communiceren en zelfregulering zijn belangrijke vaardigheden die tijdens de levels worden aangesproken bij de kinderen. Ook het maken van sterke wachtwoorden, balans in schermtijd en het maken van een planning komen aan bod.

Ontwikkelingen
De interesse en behoefte vanuit het onderwijs is groot. Level Up! is een succes en start dan ook inmiddels aan zijn derde jaar. Sinds de pilot in 2019 zijn er inmiddels 630 kinderen met het programma bereikt. De Politie en Brijder (verslavingszorg) leveren inmiddels ook een waardevolle bijdrage aan het programma. Dankzij de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk kunnen nog meer groepen kosteloos deelnemen aan dit bijzondere project in 2021.

Inschrijven en meer info
Enthousiast geworden of wil je meer weten? Meld je aan op startlevelup.nl. Voor meer info over de inhoud van het programma kun je contact opnemen met Femke Hofstede op f.hofstede@bknw.nl. Scholen uit Heerhugowaard, Langedijk en Alkmaar kunnen dankzij subsidie van de gemeente gratis meedoen. Scholen buiten Heerhugowaard, Langedijk en Alkmaar kunnen meedoen aan het programma tegen een vergoeding. Meer informatie voor ouders is te vinden op bewustgamen.nl..

Filmpjes
Op YouTube kun je twee filmpjes bekijken over Level Up! via onderstaande links: https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=ZhlBSCjIHYw en https://www.youtube.com/watch?v=1xCIU1qin1w.