HEERHUGOWAARD - Op dinsdag 28 januari verzorgt Gervien Pielage een interessante lezing over de Beemster in het centrale kantoor van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard. Hij gaat in op de bijzondere ontstaansgeschiedenis van deze eerste grote droogmakerij in ons gebied. Gervien Pielage stond aan de wieg van de erkenning van de Beemster als UNESCO Werelderfgoed. Op 1 december 2019 was het 20 jaar geleden dat UNESCO aan deze droogmakerij de status van werelderfgoed heeft verleend.

Landmeters en kaartmakers
In de lezing staat Gervien Pielage stil bij de droogmaking van het Beemstermeer in 1612. Hij vertelt over de bijzondere indeling van de polder in een patroon van zuivere vierkanten volgens 17de eeuwse idealen. Landmeters en kaartmakers waren onontbeerlijk bij de drooglegging en de inrichting van het nieuwe land. Voor het meetwerk in de Beemster is voor het eerst gebruik gemaakt van het ingenieuze meetinstrument 'de Hollandse Cirkel', waarvan het hoogheemraadschap nog een exemplaar bezit.

Van Berckenrode en Leeghwater
Speciale aandacht is er voor de grote zesdelige kaart van de Beemster door Van Berckenrode uit 1644. Deze is vervaardigd in opdracht van de bestuurders van de polder van wie de familiewapens te zien zijn op de kaart. Hoe maakte men eigenlijk zo'n grote kaart? Wie werkte er aan mee? En waarom gebruikte men als schaaleenheid 'de Rijnlandse roeden'? Ook wordt ingegaan op Leeghwater die opgroeide in De Rijp. Hij was als waterbouwkundige nauw betrokken bij de Beemster. Tevens was Leeghwater de opzichter bij de molenbouw.

Gervien Pielage werkte vanaf 1973 bij waterschap de Beemster, rechtsvoorganger van het hoogheemraadschap. Hij was nauw betrokken bij de erkenning van de Beemster als UNESCO Werelderfgoed. Tegenwoordig is hij medewerker bij Museum In ’t Houten Huis in De Rijp.

De lezing vindt plaats in vergaderzaal Water in het kantoor van het hoogheemraadschap, Stationsplein 136, 1703 WC Heerhugowaard. Aanvang 12.15 uur, einde 13.00 uur. Toegang is gratis. Aanmelden voor de lezing kan op www.hhnk.nl. Tevens is de museale ruimte 'Waterschat' toegankelijk, waar bezoekers via een gratis audiotour prachtige verhalen kunnen horen over de geschiedenis van het waterschap.