HEERHUGOWAARD – Mangala Homberg doet mee aan Miss Beauty of Noord-Holland en staat op 12 maart in de finale! Zelf komt ze uit Heerhugowaard en wilde graag haar verhaal met ons delen. In dit interview gaan we in op wie Mangala is, waar zij voor staat en waarom zij meedoet aan de missverkiezing.


“Leuk om je te ontmoeten Mangala! Je staat in de finale van Miss Beauty of Noord Holland, vertel hoe is dat zo gekomen?”
“Toen ik 15 jaar was deed de dochter van een vriendin van mijn moeder mee met de Miss Beauty of Noord Holland.”
Direct wekte dit bij Mangala haar interesse en ging ze even Googlen wat dit inhield. Mangala heeft altijd al graag mee willen doen maar als 15-jarig meisje was ze alleen te onzeker om zich op te geven. Nu, 9 jaar later, kwam ze de missverkiezing tegen via Instagram. In die tussentijd is ze ontwikkeld tot een volwassen vrouw met veel zelfvertrouwen, dus dacht ze: “Nu ga ik mij inschrijven ook, want je weet het maar nooit!”
Toen ze zich had aangemeld had ze zelf in eerste instantie niet het idee dat zij zo ver zou komen. Na de 200 aanmeldingen werd Mangala uitgekozen voor een castingdag met 100 meiden. Natuurlijk vond ze dit heel spannend.
“Zoveel mooie meiden, het is al heel leuk om een dagje hier te zijn, maar het zal niet verder gaan dan dat.”
Toen haar naam werd geroepen dat ze door was gaf dat haar zelfvertrouwen een enorme boost.

“Heb je in het verleden ervaring gehad met missverkiezingen of modellenwerk?”
“Modellenwerk heb ik eigenlijk nooit echt gedaan. Ik heb wel eens voor mezelf op vakantie een privé-fotoshoot gedaan. Maar gelukkig is de missverkiezing ook geen modellenwerk.”
Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat niet wist. Veel mensen denken dat een missverkiezing vooral een ‘vleeskeuring is’. Mangala liet mij inzien dat het veel meer gaat om het totale plaatje.
“Iedereen denkt dat het gaat om het uiterlijke. Dat iedereen een boxje moet aanvinken om de mooiste te zijn. Dat is dus niet waar. Het gaat er echt om waar jij je voor wilt inzetten en hoe je in de maatschappij staat.”
Doordat de meiden dit traject als groep zijnde aangaan, kunnen zij dit stereotype samen doorbreken. Ze laten zien dat ze allemaal anders zijn en iedereen een eigen doel heeft waar zij voor staan.

“Momenteel zit je ook in een traject met allerlei trainingen. Wat precies moet je dan doen en hoe is dat voor jou?”
“We hebben elk weekend trainingen, voor bijvoorbeeld teambuilding, of we hebben verschillende sponsordagen en leren we hoe we het beste Social Media kunnen inzetten.”
Mangala vertelde mij ook dat ze allemaal een advocacy hebben moeten kiezen. In het Nederlands is dit vrij vertaald naar ‘belangenbehartiging’, dus waar je je als miss voor wilt inzetten, zowel tijdens het traject als na het traject. Bij Mangala is dit voedselverspilling.
“Ik ben altijd heel bewust bezig met wat ik inkoop, ik kook en wat ik te veel heb bewaar ik en vries ik in. Elk jaar gooit een gemiddelde Nederlander zo’n 32 tot 34 kilo eten weg, dat is ongeveer €120,- en dan te bedenken dat we met 17 miljoen mensen zijn….” “Daarnaast zijn er nog steeds veel landen die hongersnood hebben en wij gooien het zomaar in de prullenbak.”
Mangala heeft voor deze advocacy gekozen omdat dit altijd al dicht bij haar hart lag en zij hier veel meer bewustzijn bij mensen wilt creëren. Ze heeft nu een voorbeeldfunctie voor anderen en wil daarom ook via haar Social Media tips met haar volgers delen.

“Heeft Social Media een invloed op jou over hoe je naar jezelf kijkt of dat je jezelf vergelijkt met anderen?”
“Eerlijk gezegd niet echt. In het begin deed ik ook niet zo veel met Social Media. Nu als finalist zijnde merk ik wel dat je een grote invloed hebt op andere mensen.”
Mangala kijkt hierbij heel erg hoe zij zichzelf presenteert en waar zij voor staat. Door haar gevoelige huid heeft ze wel eens last gehad van onzekerheid.
“Ik ga toch niet ver komen, want ik heb niet zo’n perfecte huid als iedereen” Nu ze inmiddels in de finale staat vraagt ze zich af waar ze zich druk om heeft gemaakt.
“Het gaat niet alleen om het uiterlijk wat men zoekt, maar om wie jij als persoon bent.”

“Je studeert ook nog, is dat dan wel goed te combineren?”
“Ik zit nu in mijn 4e jaar van de HBO opleiding Integrale veiligheidskunde. Ik ben nu dus bijna klaar. Ik moet alleen mijn stage nog doen en mijn scriptie maken en dan heb ik mijn opleiding afgerond.”
In het weekend is Mangala druk met trainingen of dingen bedenken die te maken hebben met de missverkiezing. De organisatie van Miss Beauty of the Netherlands zet zich in voor de Linda foundation. Omdat zij daar als finalist van Miss Beauty of Noord-Holland onderdeel van is, brengt zij daar ook haar steentje aan bij. Mangala organiseert hiervoor dus ook leuke dingen zodat ze donaties kan werven. Zo heeft zij in het winkelcentrum geflyerd met zelfgemaakte flyers met daarop een QR-code die verwijst naar haar persoonlijke doneerpagina. Tevens heeft ze bij een autobedrijf koffie ingeschonken, waar ze ook een donatie voor kreeg.

“Wil je uiteindelijk iets doen met je studie of meer richten op waar je nu mee bezig bent?”
“Eerlijk gezegd heb ik daar nog niet echt over nagedacht. De missverkiezing zie ik eigenlijk voor nu even als iets leuks tussendoor, want je weet ook niet hoe ver je gaat komen natuurlijk.”
Haar doel is wel om in ieder geval haar diploma op zak te hebben, zodat ze daar altijd op kan terug vallen. Dat was voor de missverkiezing al zo, maar is dus niet veranderd. In principe wil ze daarna gewoon gaan werken, “Omdat ik dan denk ik wel een beetje uitgestudeerd ben.”
“Stel dat ik Miss Beauty of Noord Holland zou winnen, dan ga je daarna door naar de Miss Beauty of the Netherlands, daarna heb je nog Miss Earth, dus dat zijn al best heel wat missverkiezingen. Ik merk nu wel dat ik het echt heel leuk vind, dus het zou mij wel leuk lijken om er verder iets mee te doen en dat ik dus wel een ander pad op ga. Ik sta voor meerdere dingen open.”

“Wat vinden je vrienden en familie ervan dat je in de finale staat van Miss Beauty of Noord Holland?"
“Heel leuk allemaal, mijn moeder wist dat ik al vanaf mijn 15e mee wilde doen, dus die vond het helemaal geweldig dat ik nu het zelfvertrouwen heb om mee te doen.”
Haar vriend staat volledig achter haar en heeft er alle vertrouwen in dat ze gaat winnen. Dat is voor Mangala natuurlijk super om te horen en geeft haar enorm veel zelfvertrouwen en kracht. Ook haar familie in Duitsland steunt haar van alle kanten. Zo kunnen ze helaas niet vanuit het buitenland op haar stemmen maar sturen ze geld op zodat ze namens hen toch kunnen stemmen, super lief!

“Waarom zou jij de finale moeten winnen en wat maakt jou uniek?”
“Ja, lastige vraag. Je bent met zoveel meiden, je hebt allemaal een ander beeld, iedereen is uniek. Ik zou niet kunnen zeggen waarom ík zou moeten winnen, het is ook heel moeilijk om dat over jezelf te zeggen natuurlijk.”
Wat Mangala in ieder geval uniek maakt zijn haar roots.
“Ik spreek vloeiend Duits. Je zou het aan mijn tintje niet zeggen, maar ik ben dus in Duitsland geboren en ik heb Frans en Duits zigeunerbloed in me.”
Wat haar ook uniek maakt is haar persoonlijke ontwikkeling en als ze zou winnen deze graag wilt delen.
“Dat je jonge meiden die in het traject komen kan helpen te ontwikkelen.”


Wij wensen Mangala in ieder geval heel veel succes met alles wat ze gaat doen!Stemfoto:
De fotograaf is: LongJoy Photography
De Visagie is: Lousia Toeange (instagram: lousia_creations)