HEERHUGOWAARD – McDonald’s restaurant Heerhugowaard nodigt inwoners van Heerhugowaard uit om tijdens Landelijke Opschoondag op zaterdag 19 maart om samen de handen uit de mouwen steken voor een schone omgeving. Tijdens deze editie fungert McDonald’s restaurant Heerhugowaard als uitgiftepunt van opruimmaterialen en een innamepunt van volle afvalzakken.

Op 19 maart wil McDonald’s haar gasten enthousiasmeren om samen de strijd aan te gaan tegen zwerfafval. Landelijke Opschoondag is een jaarlijks initiatief van Stichting Nederland Schoon, waarbij bedrijven, gemeenten en vrijwilligers samen zwerfafval opruimen. McDonald’s maakt het extra makkelijk te helpen tijdens Landelijke Opschoondag door zowel een uitgiftepunt van opruimmaterialen, als een innamepunt van volle afvalzakken te zijn. McDonald’s vraagt gasten om bij het opruimen gebruik te maken van de Litterati-app: dankzij het verzamelen van deze data weet McDonald’s op welke locaties het zwerfafval ligt en kunnen opschoonroutes geoptimaliseerd worden.

Gasten die een volle afvalzak met zwerfafval bij McDonald’s inleveren krijgen als bedankje op Landelijke Opschoondag een drankje met wat lekkers. Daarnaast maken gasten ook nog kans op een leuke prijs: een weekendje in de natuur voor twee personen/of het gezin. De prijzen worden door een onafhankelijke notaris verloot onder alle deelnemers die via McDonald’s meedoen aan Landelijke Opschoondag.

Samen opruimen in Heerhugowaard

Melvin Pach, Franchisenemer van restaurant Heerhugowaard “Samen met het restaurantteam hecht ik als goede buur veel waarde aan een schone omgeving. Voor ons is het elke dag Landelijke Opschoondag. We hebben een vaste clean-up hero, die dagelijks meermaals het eigen terrein én de omgeving van het restaurant opruimt. Daarnaast gaan we er zelf op uit met een speciale bakfiets om zwerfafval te verzamelen. Op Landelijke Opschoondag pakken we het samen met vrijwilligers grootser aan om hopelijk met elkaar nog meer impact te maken. Ik hoop dan ook dat zo veel mogelijk inwoners van Heerhugowaard met ons meedoen zodat we samen kunnen genieten van een opgeruimde buurt." Bij McDonald’s Heerhugowaard zijn de vrijwilligers die mee willen helpen aan een schone omgeving van harte welkom tussen 12:00 en 15:00 uur.

Gemeentelijke samenwerking

McDonald’s wil zich committeren aan het ruimer opruimen van zwerfafval dan de wettelijke 25 meter. Bij veel restaurants wordt er op eigen initiatief minimaal honderd meter aangehouden voor de zwerfafvalopruimrondes. Met inmiddels tien gemeenten in Nederland heeft

McDonald’s een convenant gesloten over de gezamenlijke aanpak van zwerfafval. Annemarie Swijtink, Senior Director Brand Impact: “Op dit moment hebben alle McDonald’s restaurants gemiddeld 1 fte die zich dagelijks inspant om de omgeving op te ruimen. We geloven in de kracht van samenwerking. Daarom gaan we graag het gesprek aan met gemeenten en andere lokale partijen om gezamenlijk afspraken vast te leggen in een zwerfafvalconvenant. In de tien gemeenten waar we dit al hebben gedaan leidt dit mooie resultaten.”

Samen meer doen voor minder afval

McDonald’s wil niet alleen zo veel mogelijk afval inzamelen, maar werkt ook hard aan het verminderen, verduurzamen en recyclen van al haar verpakkingen. McDonald’s wil samen meer doen voor minder afval en werkt wereldwijd aan de vermindering en verduurzaming van haar verpakkingsmaterialen, zodat er minder (plastic)afval in het milieu komt. Momenteel is 91% van de productverpakkingen die McDonald’s in Nederland gebruikt gemaakt van hernieuwbare, gerecyclede of gecertificeerde materialen. In 2025 wil McDonalds dat 100% van de productverpakkingen van hernieuwbare, gerecyclede of gecertificeerde materialen zijn gemaakt. Daarnaast heeft McDonald’s Nederland het doel om het aandeel van het afval dat wordt gerecycled te verhogen van 41% naar 90% in 2025. Ook onderzoekt het bedrijf hoe het aandeel verpakkingen met 30% kan worden verminderd.

Samen met gedragswetenschappers heeft McDonald’s bovendien een structurele zwerfafvalaanpak ontwikkeld. Deze aanpak is er op gericht op het belonen van goed gedrag. Ook werkt McDonald’s vaak nauw samen met gemeenten en stakeholders om gasten afval beter te laten weggooien. Zo doet McDonald’s samen meer voor minder afval.

Over McDonald’s Nederland

Wekelijks biedt McDonald’s Nederland aan bijna 3,2 miljoen gasten op ieder moment van de dag een positief moment. Met gevarieerde keuzes en versbereide, iconische producten die door ruim twintigduizend medewerkers met zorg worden bereid. De gezondheid en veiligheid van gasten en werknemers hebben de hoogste prioriteit. In Nederland heeft McDonald’s 257 restaurants. Het streven naar kwaliteit en beleving staat centraal in alle facetten van de bedrijfsvoering, evenals het inzetten van haar schaalgrootte om te verduurzamen en een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij.