HEERHUGOWAARD - Monique Ravenstijn gaat tijdens Internationale Vrouwendag spreken. Dat vind Monique mooi en wil graag een steentje meedragen aan deze dag.

Zier hieronder een blog die Monique zelf voor deze dag heeft geschreven:

"Of ik wil spreken tijdens Internationale Vrouwendag werd mij een poos geleden gevraagd. De vrijheid van de vrouw, dat was waar het om draaide. Nu vind ik vrijheid een groot goed, voor mij als vrouw, maar zeker ook voor de mannen onder ons. Soms krijg ik de indruk dat juist de blanke man in een hokje geplaatst wordt. Met alle clubjes van vrouwen, homo’s, nieuwe Nederlanders etc. Inclusie, dat is waar het mijns inziens om gaat, het mogen zijn wie je bent en van daaruit leven. Elkaar zien, accepteren en respecteren.

Internationale Vrouwendag ontstond doordat er vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht. In 1911 was de eerste en sinds 1912 is deze dag ook in Nederland vertegenwoordigd. Nu kunnen wij het ons niet meer voorstellen hoe het moet zijn geweest toen vrouwen niet mochten werken, niet mochten stemmen, dat zij niet eens tekenbevoegd waren. Ondenkbaar, gek zou ik worden denk ik, zo beknot in mijn vrijheid.

Vrijheid voor de vrouw. Ik stam af van een dame die er voor gezorgd heeft dat ons bedrijf begin 20e eeuw naar een volgend stadium ging. En dat in een tijd dat zij niet tekenbevoegd was. Daar werd schande over gesproken. En toch zette zij door. Mede door dames zoals mijn overgrootmoeder Aagje Ravenstijn – Op de Kelder, pioniers op dit gebied, hebben wij nu onze vrijheid.

Vrijheid is voor mij leven zoals je werkelijk bent, zijn wie je wilt zijn en kiezen waar je blij van wordt. Hier wil ik voor Internationale Vrouwendag over gaan vertellen, over de voordelen van het vrouw zijn in vooral het ondernemersleven. Want die zijn er meer dan genoeg. Sterker nog, als je het aandurft om op en top vrouw te zijn in je ondernemerschap, vanuit zachtheid en creativiteit, dan gaan er deuren open die voor velen gesloten blijven.

Dit keer vertel ik weinig. Ik wil de aanwezigen daar de ruimte geven om hun verhaal te vertellen, vragen te stellen en vooral van elkaar te leren. Wat ik dan ook weer erg spannend vind. Tussen deze groep te gaan staan en werkelijk de dialoog met hen aan te gaan. Toch geloof ik dat dit de manier is om de aanwezigen, maar ook mijzelf weer een zetje te geven naar werkelijke vrijheid.

Internationale Vrouwendag is op zondag 8 maart, maar ik ontmoet je graag op vrijdag 6 maart om 15.00 uur. De organisatie is in handen van Werkgroep Vrouwenactiviteiten Heerhugowaard en Bibliotheek Kennemerwaard (locatie Heerhugowaard), Parelhof 1A. Vanaf 14.00 uur kun je binnen lopen, om 14.30 uur opent Annette Valent, wethouder gemeente Heerhugowaard het programma.

Mooie week en graag tot vrijdag!

Groetjes, Monique"