HEERHUGOWAARD - Alle bezoekers van concerten of evenementen zoals de zomeravondconcerten hebben ook gratis toegang tot het museum van Het Oude Gemaal. Er is dan altijd een surveillant die over de historie van Heerhugowaard kan vertellen. Vlak voor het jubileumweekeind afgelopen weekend is een nieuwe interactieve presentatie in gebruik genomen.

In de Grote zaal worden continu foto's van oud Heerhugowaard op de muur geprojecteerd, terwijl de stoommachines en de dieselmotoren, die jarenlang de pompen hebben aangedreven, bijna levensgroot afgebeeld worden.Bij de pompen staat het model van de stoommachine en is er een doorgang langs de elektromotor naar de gang.Hier hangt een bijzondere lamp gemaakt van de schijfloop van de Korenmolen in Egmond a/d Hoef; boven de balie hangt eveneens een bijzondere lamp, gemaakt van een eg of "mensenbeul".De derde unieke lampen hangen in de grote zaal, gemaakt van de ijzeren buiten ring van een karrenwiel.

In de grote Museumzaal loopt men eerst langs de "tijdlijn"van de huidige polder, beginnend bij 2000 v.chr. en doorgaand tot de huidige Stad van de Zon.Deze tijdlijn laat zien de wisseling van water> land> water> land> water, heel kenmerkend voor het verleden van de huidige polder, geïllustreerd met beeld en tekst.Achter de tijdlijn ziet u "het dorp in de vorige eeuw", u kunt hier met behulp van een touchtable zelf via, een menu foto's en teksten zien op het beeldscherm op de wand. Er is een keuze mogelijk tussen: bewoners, melkfabrieken, kroegjes, raadhuizen en kerken, zoals deze in de vorige eeuw in Heerhugowaard stonden. Op de oude kaart van Heerhugowaard kunt u zelfs zien waar zij stonden!Uiteraard staan in deze zaal ook de verdere pronkstukken van het museum.

In de 2e zaal is een "multi-media" presentatie van ongeveer 12 minuten, waarin ook weer de tijdlijn gevolgd wordt, waarbij de hoofdrolspelers vertellen over hun betrokkenheid, zoals bijvoorbeeld Heer Hugo, Nanning van Foreest, Hans van Loon, Polderbaas de Raat en niet te vergeten de vertelster Moniek.In deze presentatie spelen een belangrijke rol het bot van de walvis, de polderkast , het molenmodel en Heer Hugo.

Vanuit deze zaal komt u in de "molen & kinderhoek", met korte filmpjes over de polder en molens, terwijl men in het "electro-molenspel" uw kennis van de verschillende molentypen kunt testen.