HEERHUGOWAARD - Naar aanleiding van de ongeregeldheden op 14 oktober bij het AC op 't Landplantsoen zijn uiteindelijk dertien jongeren aangehouden. Elf tijdens de rellen zelf, twee personen in de daaropvolgende dagen. Dat laat burgemeester Han ter Heegde in een persverklaring weten. 
De gangmakers onder de aangehouden jongeren zullen na eventuele bestraffing via het Veiligheidshuis begeleid worden, dit is een samenwerking van justitie, gemeente en hulpverlening. Ook worden de ouders van de dertien jongeren op het politiebureau uitgenodigd voor een gesprek. Daarnaast schuwt de burgemeester niet om gebiedsverboden op te leggen als dit nodig is.

De achtergrond van de ongeregeldheden op het AC op 't Landplantsoen zit volgens de burgemeester in rivaliteit tussen een aantal jongeren. "Vrienden oproepen via sociale media genereert in korte tijd grote groepen. Dit zagen we elders in Nederland ook en is een nieuwe en lastige ontwikkeling. Daarom kon het ook heftig worden en is als adequate actie een politiehelikopter ingezet. Dit geeft onzekerheid in de wijk."

Op basis van deze ervaring heeft Ter Heegde de politie gevraagd met een adequaat communicatiemiddel te komen bij dit soort grootschalige politieoptredens. De surveillance in de wijk is verscherpt en de wijkagent zal de signaleringsfunctie verder versterken.

De burgemeester betreurt de verschillende incidenten die de afgelopen weken Heerhugowaard hebben opgeschrikt. "In een aantal gevallen ging het om geweldsincidenten. Deze zijn zeer ernstig en te betreuren. Ze kwamen ook nagenoeg tegelijkertijd. Ik leef zeer mee met de slachtoffers en hun familie."
Voorkomen
De burgervader geeft aan dat volgens de politie de incidenten een wisselende achtergrond hebben en los van elkaar staan. Ze worden dan ook op verschillende wijzen behandeld. Ter Heegde: ''Incidenten als deze zijn echter niet geheel uit te sluiten, zeker niet in een meer stedelijke omgeving. We zullen er alles aan blijven doen om incidenten te voorkomen, door onder meer goed jongerenbeleid, lik-ok-stuk-behandeling, gebiedsverboden en dergelijke.''

Met betrekking tot de overvallen op straat, zoekt de politie naar de daders. ''Inmiddels zijn in twee gevallen verdachten aangehouden,'' aldus Ter Heegde. ''Dit soort incidenten zijn zeer zorgelijk. Anonieme types belagen een slachtoffer en in een flits is de ellende gerealiseerd. Zeer traumatiserend voor de slachtoffers. De politie zal als preventie-actie haar surveillances verscherpen. Ook zijn extra politiemensen op het rechercheproject naar de daders gezet.''

Los van elkaar
De burgemeester benadrukt verder dat de overige incidenten (conflict in winkel en schietpartij als afrekening in het criminele milieu) geheel los van elkaar staan. ''Het is beroerd dat door een aantal incidenten in één maand tijd een beeld van onveiligheid in Heerhugowaard is ontstaan. Ik begrijp dat de neiging is om alles aan alles te knopen, maar de feitelijke achtergronden geven aan dat nagenoeg alle incidenten los van elkaar staan. Maar komen ze toevallig wel in een korte periode. Op basis van de ervaringen van de afgelopen, relatief rustige jaren, werken wij eraan dat het bij deze incidenten van de afgelopen maand blijft. Maar er blijven ontwikkelingen in de samenleving die maken dat de overheid ook niet alles in de hand heeft.''