HEERHUGOWAARD - Heerhugowaard kent reeds vele afhaal- en bezorgrestaurants, maar Grillhelden geeft daar sinds 5 april een nieuwe dimensie aan. Grillhelden is de nieuwe maat op het gebied van afhalen en bezorgen. Alle gerechten worden bereid op een originele houtskool BBQ, gestookt op Argentijnse Black Ranch kolen.


Managers Tom van Veen en Joris Hondema gaan voor de ultieme kwaliteit en maximale service. 'Onze klanten moeten die maximale smaak proeven. Dat is waar wij voor gaan!'Joris begint met het vertellen over de historie van Grillhelden want hoewel pas in Heerhugowaard gevestigd bestaat de zaak al langer. 'Het is pakweg tien jaar geleden dat Rob Albregt is begonnen met Grillhelden. Hij was van huis uit slager en begon toen met een klein keukentje in een Assendelfts café met het maken van beefburgers en spare-ribs op de grill. Omdat Rob in het dorp een bekend gezicht is en de gunfactor hoog bleek begon dat eigenlijk direct te lopen. Na een paar jaar is hij met de zaak naar Krommenie verhuisd, waar ik ook ben begonnen en daarna is het eigenlijk maar verder doorgegroeid'.

En daar bracht de coronapandemie geen verandering in?
'Integendeel', aldus Joris. 'Juist met corona waarin een hoop restaurants gesloten moesten blijven gingen steeds meer mensen juist laten bezorgen of afhalen. Corona is wat dat betreft zeker niet slecht voor ons geweest'. Tom vult aan: 'Juist in die periode hebben wij ervoor gekozen om zelfs twee dagen per week extra open te gaan omdat het zo druk werd'.

En hoe kom je dan in Heerhugowaard terecht?
'Het plan voor uitbreiding naar een andere plaats lag er al een tijdje. Vanwege de connecties van Tom en zijn vader met Heerhugowaard was die keuze redelijk snel gemaakt.' Tom, die bij FC Marlène in de zaal voetbalt en zijn vriendin afkomstig is uit Heerhugowaard zegt evenwel niet over één nacht ijs te zijn gegaan. 'Uiteraard hebben we er wel eerst een marketingplan op los gegooid en gekeken of ons concept ook in andere plaatsen zou passen. Uiteindelijk bleek Heerhugowaard hier gewoon het beste uit naar voren te komen. Op het gebied van bijvoorbeeld sushi, Italiaans, Chinees, snacks enzovoort bleek hier al voldoende aanwezig, maar juist niet gespecialiseerd in hetgeen wij brengen. Samen met de band die ik al met Heerhugowaard had, maakte dat de keus een stuk eenvoudiger. Het gebied wat wij in de Zaanstreek al doen (Krommenie, Assendelft, Wormerveer) is qua grootte te vergelijken met Heerhugowaard waardoor wij een goede inschatting konden maken.'

En zo kwamen jullie op 5 april op de Middenweg?
'Ja, we hebben wel heel wat werk gehad aan de zaak om het volledig op te knappen, maar daardoor was de opening zelf dan ook een mooi moment. Ondermeer voormalig profvoetballer Glenn Helder was present om de opening van Grillhelden te verzorgen' Een blik op de nette en schone zaak laat dan ook een open karakter zien. 'Daar hebben wij bewust voor gekozen. Wij willen klanten die hier in de zaak komen afhalen ook laten zien waar we mee bezig zijn. Je kan wel zeggen dat je alles op de BBQ klaar maakt, maar mensen geloven het pas echt als ze het met eigen ogen zien. Als je dat met de nodige hygiënemaatregelen doet, een schone zaak hebt en ook nog kwaliteit levert komen de klanten gegarandeerd terug'.

En hoe loopt het inmiddels na bijna drie maanden?
'We mogen zeker niet klagen', aldus Joris. We hebben nog niet de klantenkring opgebouwd zoals in Krommenie, maar geven dat ook de tijd. Tot nu toe zijn de mensen enthousiast over het eten en tevreden over de service en de rest komt vanzelf. Wij doen best veel aan promotie ondermeer via social media, maar er is geen betere reclame als die van mond-tot-mond. Als klanten er positief over ons praten wordt het uiteindelijk vanzelf steeds beter'. Volgens Tom gaat dat ook zeker gebeuren. 'Wij zien nu in een paar maanden al een behoorlijke groei. Met alle respect, maar wat dat betreft is Heerhugowaard ook net een groot dorp. Mede door de voetbal en mijn schoonfamilie loop ik hier al een tijdje mee en het is echt een ons-kent-ons cultuur waarin iedereen alles over elkaar weet. Als wij blijven zorgen voor de kwaliteit die wij graag willen leveren dan zet die groei gewoon door.'

Wat kan je kwijt over het menu?
'Allereerst dat wij een kwaliteitsproduct willen leveren. We doen niet aan massaproductie met groothandels en dergelijke. We werken met een vaste slager, krijgen het vlees rauw binnen en bereiden het allemaal zelf. De marinade voor de varkenshaasjes, spareribs en spiezen maken we zelf evenals de kruidenboters en sausjes. Ook het brood komt van de bakker. Dat proef je allemaal terug. Als je alles kant en klaar inkoopt ben één van de zovelen, maar wat wij willen is een eigen smak creeëren. Het is veel ambachtswerk en dat kost tijd en aandacht, maar dat is wel wat wij willen en wat vele klanten willen. Daarnaast willen wij het hele pakket leveren dus hebben wij bijvoorbeeld ook halalvlees en een speciale veganburger. Ook daarin zullen wij de beste kwaliteit leveren'

Wat staat er in de toekomst nog te wachten?
'We zijn hier pas net begonnen, maar uiteraard willen we doorgroeien. We hebben nu een aantal bezorgers en we leveren vooralsnog alleen in Heerhugowaard. Wellicht dat we dat binnen afzienbare tijd kunnen uitbreiden naar de dorpen rondom Heerhugowaard zoals Ursem, Hensbroek, Obdam, Stompetoren, Langedijk enz. Dat doen we echter ook alleen als de kwaliteit gewaarborgd blijft. Er is niets erger dat je een uur moet wachten op je eten en het vervolgens ook nog koud of slap blijkt te zijn. Dat willen wij ten alle tijden vermijden. Voorlopig is dat dan ook nog toekomstmuziek. En uiteindelijk heb je dan ook meer vervoersmiddelen en bezorgers nodig, maar ook personeel in de zaak. Laten wij ons dus eerst focussen om onze naam in Heerhugowaard verder uit te bouwen met goede kwaliteitsprodukten'.

Willen jullie verder nog iets kwijt?
'Bovenal dat we genieten van waar we mee bezig zijn. Met plezier en het leveren van kwaliteit als drijfveer willen wij dat Grillhelden een begrip wordt in Heerhugowaard en omstreken.'


Grillhelden is gevestigd op de Middenweg 227B in Heerhugowaard. Meer info: het menu en bestellen via www.grillhelden.nl

Dit artikel verscheen in de juni-editie van onze krant Update welke door het gehele HAL-gevied is verspreid.