De provincie Noord-Holland stelt een kennis- en innovatiesubsidie beschikbaar van € 75.000 voor een big data-project van AGU. Het geld wordt besteed aan de ontwikkeling van een applicatie om fietsen en wielrennen nog leuker te maken. Verschillende partijen werken samen aan dit project: de Alkmaarse ondernemingen AGU, Shoppaa! en Racktime, en de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam.

De partijen in het project willen met de applicatie het fietsplezier vergroten, door slim gebruik te maken van big data: openbare gegevens en de data die fietsers en wielrenners bij het gebruik opleveren. Denk aan het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten, het geven van fietsadvies, en het opbouwen van nieuwe community’s. Hierbij wordt natuurlijk veel aandacht besteed aan de privacy van de gebruiker.


Elke partij heeft zijn eigen expertise in het ontwikkeltraject: AGU is de expert op het gebied van fietsen en wielrennen. Racktime zorgt voor de doelgroepsdiscussies, de respondenten en ondersteunt bij de pre-test en evenementen. Shoppaa! verzorgt (voor verschillende online kanalen) het design en de realisatie van het prototype van de fietsapp. Center for Business Analytics van de VU levert de wetenschappelijke kennis op het gebied van big data en data science. Daarnaast wordt tijdens het project gebruik gemaakt van de ervaring van Le Champion, de Alkmaarse organisator van fiets- en hardloopevenementen.


De subsidie is aangevraagd op initiatief van de gemeente Alkmaar. Binnen het programma Kennisregio Alkmaar stimuleert de stad de ontwikkeling van nieuwe kennis. Zo werken de gemeente, de VU en de Telefooncentrale ook samen aan een kennis- en innovatiecentrum voor big data en data science in de Telefooncentrale.