HEERHUGOWAARD - Wat vinden inwoners van Heerhugowaard van vrijwilligerswerk? Dat is de centrale vraag in het onderzoek naar vrijwilligerswerk door MET Welzijn en het Vrijwilligers Platform Heerhugowaard. Zij willen graag weten hoe bewoners over vrijwilligerswerk en vrijwillige inzet denken en wat hen motiveert om het wel of juist niet te doen. Daarmee willen zij een beter beeld krijgen van de mensen die vrijwilligerswerk doen en de mensen die het juist (nog) niet doen. Zij roepen daarom alle Heerhugowaarders op om mee te doen aan het onderzoek Vrijwilligerswerk via www.methhw.nl.

Vrijwilligerswerk en vrijwillige inzet
Vrijwilligerswerk is in de afgelopen jaren veranderd. Van jong tot oud wordt vrijwilligerswerk gedaan en iedereen heeft zo zijn eigen reden en motivatie. Bijvoorbeeld om vaardigheden aan te leren, om mensen te ondersteunen, voor ritme en regelmaat of omdat iemand affiniteit heeft met de doelgroep of het doel van de organisatie. Niet alleen de mensen die vrijwilligerswerk doen zijn veranderd, ook het vrijwilligerswerk zelf. Veranderingen in Zorg en Welzijn hebben hun weerslag op het vrijwilligerswerk. Daarom is het juist nu belangrijk dat bewoners hun mening geven over vrijwillige inzet.

Jongeren en mensen die geen vrijwilligerswerk doen
Het onderzoek richt zich op vrijwilligers, en specifiek ook op inwoners die (nog) geen vrijwilligerswerk doen en op jongeren boven de 12 jaar. Van deze laatste groepen is weinig bekend als het om vrijwilligerswerk gaat. Dus ook zij worden opgeroepen om de vragenlijst in te vullen.

Werken aan vrijwilligerswerk
Met de informatie kunnen MET en het Platform samen met de gemeente werken aan een goed vrijwilligersbeleid dat past bij Heerhugowaard. En aan hoe zij inwoners van Heerhugowaard meer kunnen stimuleren om vrijwilligerswerk te doen. De vragenlijst is anoniem en kan tot en met 22 oktober ingevuld worden. De vragenlijst is in te vullen via de link op www.methhw.nl.