HEERHUGOWAARD - Hoera! Daar waar ooit de senioren van Hugo-Oord woonden, liggen nu baby’s kraaiend van plezier in de box. Aan de Van Veenweg wonen tegenwoordig onder meer ‘spoedzoekers’ en jonge moeders met hun baby’s. Baby Benthe woont met haar moeder in het voormalige appartement van de 97- jarige mevrouw Scholten. De krasse Heerhugowaardse, die zelf al weer anderhalf jaar in het nieuwe en naastgelegen woonzorgcentrum Hugo-Waard woont, wilde heel graag op kraamvisite. ,,Natuurlijk was ik nieuwsgierig naar de baby’s. Eerst zagen we één ooievaarsbord in de tuin, toen twee. Dat er inmiddels al vijf kindjes zijn, is een verrassing. Zo leuk dat we op bezoek mogen komen bij deze jonge moeders en dat ik de baby’tjes mag vasthouden.

Zeven moeders en vijf baby’s wonen er inmiddels in Hugo-Oord. Zij worden begeleid en waar nodig gesteund door Nehemia Zorg. ,,Mijn zwangerschap was niet gepland, maar ik ben wel heel blij met m’n kindje. Ook hebben we veel steun aan elkaar’’, vertelt de moeder van Benthe, die net als de andere moeders graag anoniem wil blijven. ,,De solidariteit is enorm onder de meiden. Mooi om te zien hoe ze groeien in hun zelfstandigheid’’, stelt een woordvoerder van Nehemia. Mevrouw Scholten heeft nog wel wat tips voor de meiden en wil natuurlijk graag knuffelen met de baby’s.

Verbinding tussen jong en ouder
De kersverse moeders namen enthousiast de door bewoners van Hugo-Waard en De Pieter Raat Stichting (DPRS) gemaakte cadeaus in ontvangst. DPRS- activiteitenbegeleidster Carla: ,,Het was heel gezellig met de meiden. Binnenkort komen ze met hun baby’s langs bij ons in Hugo-Waard. Het is toch heel leuk dat we zo de verbinding kunnen maken tussen jong en oud. We kijken er nu al naar uit.

Toekomst
Het complex Hugo-Oord wordt vanaf 2020 herontwikkeld voor cliënten van De Pieter Raat Stichting. De plannen hiervoor zijn nu in de maak. In september 2018 tekenden DPRS een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Heerhugowaard en Woningbouwcorporatie Woonwaard. DPRS wil vanuit haar maatschappelijke en lokale betrokkenheid het Hugo Oord-complex tijdelijk inzetten voor maatschappelijke doeleinden. Vandaar dat Hugo-Oord nu dus wordt bewoond door spoedzoekers en cliënten van onder meer zorgorganisaties dnoDoen en Nehemia Zorg.