ALKMAAR - Woensdagavond 23 september 2020 kan je bij het Clusius College in Alkmaar een kijkje nemen bij de vakopleiding Basis Bloemstylist. De open avond is i.v.m. coronamaatregelen verdeeld in meerdere tijdsblokken waarbij vooraf aanmelden verplicht is.

De basisopleiding Bloemstylist is eenjarige opleiding, waarbij je één avond in de week naar school gaat. De opleiding kent drie modules (Boeketten, Winkelbloemwerk en Trendy Bloemwerk) die je ook los als cursus kunt volgen. Na de basisopleiding kun je je verder specialiseren als ambachtelijk bloemist en vervolgens als top bloemist (beide opleidingen zijn ook weer 1 jaar). De opleidingen worden verzorgd door het Clusius College onder de vlag van de Onderwijsgroep NoordWest-Holland.

Voor wie
Deze populaire deeltijdopleiding is bedoeld voor volwassenen die zich graag laten scholen op het gebied van bloem & styling. Van toekomstige medewerkers van bloemwinkels die de fijne kneepjes van het vak willen leren tot ervaren vakgenoten die zich eigentijds willen bijscholen. Ook zij die vanuit hun hobby meer beroepsmatig de vaardigheden willen leren zijn bij de opleiding aan het goede adres.

Verdieping in techniek en vaardigheden
Ook Mieke Hamers vond in de opleiding de bijscholing die ze zocht. Ze hing haar zorgbaan in de wilgen, deed ervaring op bij een kwekerij en startte haar bedrijf ‘Mieke van de bloemen’. Als bloemstylist maakt ze bloemwerk van droogbloemen en zelfgekweekte ‘schone’ bloemen zonder bestrijdingsmiddelen. ‘Ik wilde me verdiepen in de techniek en de vaardigheden van bloemwerk en daar is deze opleiding juist op gericht, vertelt Mieke. ‘Bovendien ontstaan tijdens de wekelijkse bijeenkomsten, waarbij iedereen zijn eigen bloemen meeneemt, verrassende creaties waarbij je veel leert van de docent maar ook van je medestudenten.’

Focus op de praktijk
Mieke heeft de basisopleiding inmiddels afgerond en doet eind september examen voor ambachtelijk bloemstylist. ‘Het mooie aan de opleiding vind ik de praktijkgerichtheid. Je krijgt weinig theorie en daar word je ook niet op getoetst. Het gaat om wat je maakt, welke technieken je gebruikt en of de verhouding binnen je bloemwerk volgens de richtlijnen is. En snelheid is belangrijk, want je moet bij je eindtoets in vier uur tijd een aantal verschillende stukken maken.’

Nieuwsgierig? Kom naar onze open avond

Wil je meer weten over deze avondopleiding of één van de modules? Bezoek dan onze open avond op woensdag 23 september 2020 (van 19.00 – 21.30 uur). Kijk voor meer info en aanmelden op www.clusius.nl of www.onderwijsgroepnwh.nl . Wil je meer weten over het werk van Mieke Hamers? Ze is te vinden op Instagram: @miekevandebloemen.