WARMENHUIZEN - Nieuwsgierig waar het rioolwater van uw huis heen gaat? En hoe het hoogheemraadschap al dat vieze water weer schoon maakt? Hoe we nuttige producten maken van uw afvalwater? Ontdek dit alles zaterdag 22 juni tussen 10.00 en 16.00 uur bij onze rioolwaterzuivering in Warmenhuizen.


Het hoogheemraadschap opent de poorten van de rioolwaterzuivering Geestmerambacht en nodigt iedereen van harte uit om een kijkje te nemen. Voor jong en oud is er van alles te zien en te beleven. Neem plaats op de poepdoos bij de toiletdames: wat mag er nou echt niet in het riool? Ontdek op het terrein hoe we bacteriën voor ons laten werken om vies water schoon te maken. Bekijk deze hardwerkende beestjes onder een microscoop. Vraag onze medewerkers het hemd van hun lijf, waarom werken zij eigenlijk op een zuivering? En hoe haal je energie en grondstoffen uit poep en plas, hoe werken wij aan verhoging van de biodiversiteit en hoe streven wij naar een klimaatneutraal HHNK in 2025? Ook benieuwd naar het leven in de sloot? Er is een aquarium met vissen uit de omgeving en Gemeente Heerhugowaard is deze dag aanwezig.


Biodiversiteit

Wat heeft een zuivering met biodiversiteit te maken? Bij het hoogheemraadschap alles. Grote biodiversiteit is essentieel voor het welzijn van mensen. Omdat de biodiversiteit onder druk staat experimenteren wij op het rwzi-terrein Geestmerambacht met een natuurvriendelijk ingerichte oeverhoek. Onze grasvelden zijn ingezaaid met bloemrijke zaadmengsels, we hebben bijenkasten geplaatst en er is een paddenpoel.


Klimaatneutraal

In 2025 wil HHNK klimaatneutraal zijn. Dit betekent dat we onze groene energie volledig zelf opwekken en geen CO2-uitstoot hebben. Daarvoor leggen we zonneweides aan en winnen we restwarmte terug in het zuiveringsproces. Bij zuivering Geestmerambacht zijn er 2.000 zonnepanelen geplaatst.


Energie en grondstoffen

Het afvalwater zien we tegenwoordig ook als een bron van nuttige grondstoffen, duurzame energie en schoon water. Zo winnen wij fosfaat en cellulose terug en ook energie in de vorm van warmte, elektriciteit en biogas. Zo winnen wij wat van waarde is terug uit uw afvalwater!Kom ook naar de open dag op zaterdag 22 juni (10.00 - 16.00 uur) en zie, ontdek en ruik het allemaal. Locatie: rioolwaterzuivering Geestmerambacht, Huiskebuurtweg 9 Warmenhuizen. Er is voldoende parkeergelegenheid en uiteraard de mogelijkheid tot toiletbezoek. Tot dan!