ALKMAAR - Na het succes van vorig jaar doneerde Stichting Share2day in samenwerking met Stichting RataPlan op donderdag 25 juni opnieuw 25 fietsen aan kansarme jongeren. De jongeren werden uitgekozen met behulp van de Voedselbank.


Eind vorig jaar kwam Stichting Share2day met het idee om fietsen te doneren aan jongeren in kansarme situaties. Deze stichting uit Alkmaar zet zich in voor jongeren in moeilijke situaties en werkt hiervoor onder meer samen met de Voedselbank. Het hebben van een fiets is voor veel mensen vanzelfsprekend, maar voor tientallen jongeren in Alkmaar bleek dit niet het geval. Dit door een moeilijke financiële situatie van de ouders. Voor schoolgaande jongeren is een fiets een essentieel vervoermiddel. Naast dat het praktisch is, geeft een fiets vrijheid en betrokkenheid bij de klas en vrienden.

Share2day benaderde hiervoor Stichting RataPlan. Dit kringloopbedrijf heeft als doel werkgelegenheid creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit doen zij door de verkoop van tweedehands goederen, waaronder fietsen. Samen kwamen ze tot een plan om per jaar 25 fietsen beschikbaar te stellen, waarbij Share2day de out-of-pocketkosten voor zijn rekening neemt en RataPlan voor goed werkende fietsen zorgt inclusief een jaar onderhoud/garantie.

Verborgen armoede
In Nederland leven bijna 1 miljoen mensen, waarvan 100.000 kinderen, onder de armoedegrens. Ook in onze gemeente is deze problematiek een gegeven. Share2day en RataPlan zijn daarom heel blij dat ze een kleine bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de dagelijkse levensomstandigheden van kansarme jongeren in Alkmaar. Dankzij de hulp van de Voedselbank komen de fietsen bij jongeren terecht die deze goed kunnen gebruiken.