HEERHUGOWAARD - Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) bezit vanuit zijn eeuwenoude verleden een breed scala aan watererfgoed. De zilveren bekers, oude kaarten, sluizen, molens, gemalen, dijken én schilderijen vertellen het verhaal van onze oorsprong. Al dat watererfgoed draagt bij aan het levend houdend van onze geschiedenis en de strijd tegen het water. Ook levert het nuttige inzichten voor beslissingen in de toekomst. De tentoonstelling 'Opgefrist' zet acht schilderijen in de spotlights. Van twee molenlandschappen door Frans Mars tot een gezicht op het Koggenhuis in Medemblik door Jacob Braaff. De expositie is tot en met 29 november 2019 te zien tijdens kantooruren in het kantoor van HHNK aan het Stationsplein 136 in Heerhugowaard.


Onderhoud en restauratie
Het hoogheemraadschap werkt continue aan het onderhoud en restauratie van het watererfgoed. Denk aan onroerend goed zoals monumentale sluizen, gemalen en het Noorderpolderhuis in de Schermer. Maar ook onze collectie kunst en gebruiksvoorwerpen, waarvan er in deze expositie acht schilderijen centraal staan. De verschillen vóór en ná restauratie zijn fascinerend. En dat geldt ook voor de verhalen achter de werken.

Molens aan de Zaan
In de expositie hangt een schilderij gemaakt door Frans Mars, geboren en getogen Zaankanter. Hij baseerde zijn Molens aan de Zaan op een oude foto, want van de door hem geschilderde molens aan de Zaanse Schans stond in zijn tijd alleen de Kat nog overeind. Het schilderij werd aangeboden door het bestuur van de Polder Westzaan, aan Gerrit Haremaker bij zijn aftreden als dijkgraaf in december 1945. Lange tijd hing het werk in Gemaal Overtoom in Westzaan waar het te lijden heeft gehad onder de vochtige omstandigheden. Het resultaat ná restauratie mag er zijn.

Het Koggenhuis in Medemblik
Ook het schilderij van het Koggenhuis door de Medemblikse schilder Jacob Braaff verdiende restauratie. De restauratoren verwijderden vuil, de oude vernislaag en diverse overschilderingen. Braaff schilderde het Koggenhuis, de werf en de vergaderlocatie van het bestuur van het Ambacht van de Vier Noorder Koggen, een voorganger van het huidige hoogheemraadschap. Het rijtuig voor de deur draagt achterop het wapen van de Vier Noorder Koggen. Zonder twijfel was dit het 'dienstrijtuig' van het bestuur. In 1797 maakte het gebouw plaats voor de aanleg van een werf voor de bouw en reparatie van oorlogsschepen.

Wisseltentoonstellingen
'Opgefrist!' past in de serie tentoonstellingen in de hal van het hoogheemraadschap. Er komen waterthema's aan bod met aandacht voor verleden, heden en toekomst. De toegang is gratis. Het bezoek is te combineren met een bezoek aan de museale ruimte 'Waterschat', waar bezoekers via een gratis audiotour prachtige verhalen kunnen horen over de geschiedenis van het waterschap.