HEERHUGOWAARD - Het is de tijd van het jaar, maar hoe worden al die lekkere pepernoten en speculaas nu eigenlijk gemaakt? Jos Rood, bekend van Lekkere BAKR, gaf dinsdag 21 november aan de kinderen van de dagopvang en de onderbouw van de Pater Jan Smit School een leerzame les over het maken van deze lekkernijen.


Jos Rood is zelf niet meer werkzaam in de zaak die vroeger zijn naam droeg en tegenwoordig onder de naam Lekkere BAKR bekend is. "Sindsdien doe ik eigenlijk alleen nog maar leuke dingen", aldus de bakker die dinsdag met een antieke koekjesmachine en oven naar de Pater Jan Smit School aan de Dreef in Heerhugowaard kwam.

"Een vaste traditie", aldus de bakker. "Ik heb zelf op deze school gezeten en de traditie is eigenlijk ontstaan toen mijn eigen kinderen hier nog naar school gingen, dus dat is inmiddels zo'n dertig jaar".

Nadat Rood zich in het knusse klaslokaal had klaargemaakt en de eerste speculaasjes alvast de voorverwarmde oven ingingen mocht hij twee uur lang aan vier groepen kinderen laten zien hoe het maken van pepernoten en speculaas nu eigenlijk in zijn werk gaat. Zowel de kinderen als de leerkrachten kwamen uiteraard gretig af op de heerlijke ovengeur vanuit het lokaal.

Met de nodige hulp van de kinderen waarvan er enkele als hulppieten verkleed waren ging het deeg in de antieke koekjesmachine en werden de pepernoten gekneed. Daarnaast beantwoordde Jos natuurlijk de vele vragen van de kinderen en werd er uitgelegd welke ingrediënten er gebruikt worden bij het maken van de lekkernijen. En uiteraard werden er tijdens het wachten op het lekkers wat in de oven lag te bakken de nodige Sinterklaas-liedjes gezongen waarbij Rood zelf luidkeels meezong. En natuurlijk werd er geproefd!

"Dit is elk jaar weer een hoogtepunt en ik hoop dit nog jaren te doen", aldus Rood, die komende week ook nog de Sint Joseph-school in De Noord zal bezoeken. "Je ziet dat de kinderen geboeid luisteren naar wat je te vertellen hebt en volop genieten". Ook de leerkrachten van de school waarderen de les van de bakker. "Jos doet dit al jaren lang op zo'n geweldige manier en het is voor de kinderen niet alleen heel leuk, maar ook nog eens leerzaam".

En de kinderen? Die gaan met een volle schaal met net gebakken pepernoten en een mooie kleurplaat terug naar hun klas om nog volop na te genieten van deze ochtend