HEERHUGOWAARD - Bij de Sinterklaas intocht in Heerhugowaard op 22 november, zullen geen bont gekleurde pieten te zien zijn. Ze zullen gewoon zwart zijn, zegt organisator Roel Appers. ,,Het zijn geen clowns.''
De voorbereidingen voor de intocht zijn al in volle gang. Ook Organisator Roel Appers heeft de discussie het afgelopen jaar op de voet gevolgd en begrijpt niet waar mensen zich druk om maken.
Appers wil wel uitdrukkelijk benadrukken dat ze tegen discriminatie zijn. ,,Maar Zwarte Pieten zijn al jaren niet meer bij slavernij betrokken. Dus laten we het gewoon zo houden als dat het nu is. Het is een kinderfeest en een Nederlandse traditie.", aldus Appers.

Appers ziet graag dat de traditie bewaard blijft en uit zelfs te willen stoppen als het echt zo ver komt dat in heel Nederland het uiterlijk van de Zwarte Pieten moet veranderen. ,,Het leuke is er dan voor mij af", zegt Appers.

We moeten maar afwachten of het ook zo ver komt. Er zijn vele initiatieven die zich hard maken voor Zwarte Piet en tegen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam zijn, dat Zwarte Piet een negatieve stereotypering is van zwarte mensen en daarmee een racistische uiting. Neem maar eens een kijkje op www.pietengilde.nl