NOORD-HOLLAND - Waar gisteren nog werd gewaarschuwd thuis te blijven, lijkt een grote groep mensen toch richting het strand te zijn vertrokken. Volgens de ANWB is het druk op de wegen richting de kust. Veiligheidsregio Kennemerland laat aan NH Nieuws weten dat verschillende toegangswegen inmiddels zijn afgesloten en geeft het dringende advies om niet naar de kust te komen.

"Het strand van Wijk aan Zee is vol", laat de gemeente Beverwijk bijvoorbeeld weten. Op het moment staat er zo'n 40 minuten lange file richting Wijk aan Zee. De gemeente roept op niet meer naar het strand te komen en heeft de Zeestraat afgesloten. Ook de stranden van Bloemendaal, Castricum, Heemskerk, IJmuiden en Zandvoort lopen vol.

Extra treinen naar Zandvoort
In de NS-reisplanner is te zien dat extra treinen zijn ingezet richting Zandvoort aan Zee. Dit is volgens een woordvoerder echter niet door de drukte, 'maar juist om te voorkomen dat reizigers en medewerkers in vervelende situaties terecht komen'.

"Het is prachtig weer en we hebben vorige keer gezien dat mensen toch met de trein gaan, door extra treinen in te zetten willen we voorkomen dat een trein niet kan wegrijden", vertelt de woordvoerder. Hiermee doelt ze op de trein die twee weken geleden stil kwam te staan in Weesp.

Wethouder Velsen: 'Kom naar IJmuiden'
In de IJmond leken de belangen te enkele dagen geleden te botsen. De Velsense wethouder Jeroen Verwoort riep zonaanbidders juist op om naar het strand van IJmuiden te komen. Het strand is volgens hem groot genoeg om de anderhalve meter te respecteren, iets wat volgens de wethouder op het strand van Zandvoort veel moeilijker zou zijn.

Zijn 'lokroep' viel niet in goede aarde bij de Reddingsbrigade, die door de Veiligheidsregio is verzocht de drukte op de stranden in de regio te monitoren. Vanuit economisch oogpunt begrijpt woordvoerder Kees Buis de oproep, maar 'niemand zit te wachten op een afsluiting van het strand, en niemand zit te wachten op een tweede covid-uitbraak".