NOORD HOLLAND - De derde editie van de Nationale FietsTelweek, het grootste fietsonderzoek van Nederland, gaat maandag 18 september van start.

Fietsers kunnen met het onderzoek meedoen door de gratis fietstel-app te downloaden. De app registreert vervolgens alle fietsbewegingen gedurende een week. De provincie Noord-Holland doet mee aan dit onderzoek.

Verrijken van fiets-data

In de provincie Noord-Holland worden dagelijks duizenden kilometers gefietst. Alleen al langs de 383 km fietspaden, die in het beheer zijn van de provincie Noord-Holland fietsen honderden Noord-Hollanders naar hun werk, school, winkels of voor de ontspanning. Elisabeth Post, gedeputeerde Verkeer en Vervoer roept iedereen op mee te doen aan de FietsTelweek: “Tijdens de FietsTelweek wil de provincie de fietsbewegingen van de Noord-Hollanders in kaart brengen om zo veel mogelijk informatie te krijgen over hoeveel er in de provincie Noord-Holland gebruik van de fiets wordt gemaakt. De verzamelde informatie gebruiken wij, samen met gemeenten en partners, om ons fietsbeleid verder te ontwikkelen. Denk daarbij aan het aanleggen of verbreden van fietspaden of het aanpassen van verkeerslichten bij drukke kruispunten.” De FietsTelweek wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de provincie.

Fietst u mee?

Meten is weten én verbeteren. Hoe meer deelnemers, hoe meer waardevolle informatie er wordt verzameld. Daarom wordt heel fietsend Nederland gevraagd om zich aan te melden. Meedoen is eenvoudig en kan door de gratis fietstel-app te downloaden via de Google Play Store (Android) of iTunes Appstore. De app begint automatisch met meten als je op de fiets stapt. Van 18 tot en met 24 september registreert de fietstel-app het persoonlijke fietsgedrag, zoals de snelheid van de fiets, de locaties waarop de fiets zich bevindt en de vertragingen. Dit jaar is het ook mogelijk om de routes te beoordelen en ervaringen van de fietstrajecten te delen. Zo kan elke deelnemende fietser bijdragen aan bijvoorbeeld een veiliger en comfortabeler fietsnetwerk. Deelnemers aan de Nationale FietsTelweek maken bovendien kans op 1 van de 50 Rains-jassen, 1 van de 5 Garmin-fietscomputers of een Batavus Brite E-go.