ALKMAAR - 2018 is miljoenen keren vastgelegd op de gevoelige plaat. Op die manier is het tijdsbeeld van het afgelopen jaar goed vastgelegd, zou de gedachte kunnen zijn. Maar door de grote hoeveelheid foto’s die er wordt gemaakt, is een foto steeds minder uniek en wordt er makkelijk weggegooid. Om te zorgen dat het tijdsbeeld van 2018 niet verdwijnt, start het Regionaal Archief een actie om kenmerkende foto’s van 2018 te bewaren voor de toekomst. Het Archief vraagt inwoners om één foto in te sturen die volgens hen kenmerkend is voor het afgelopen jaar.

Inwoners van het werkgebied van het Regionaal Archief worden gevraagd om een zelfgemaakte foto op te sturen, die zij typerend vinden voor 2018. Zijn er bijvoorbeeld gebouwen of dorps- en stadsbeelden verdwenen in het afgelopen jaar, of staan die op het punt van verdwijnen? Of is er in 2018 iets bijzonders gebeurd dat op de foto is gezet? Het Archief hoopt op deze manier een verzameling foto’s te ontvangen die laat zien hoe 2018 eruitzag en wat de inwoners zelf belangrijk vonden.

Paul Post, directeur van het Regionaal Archief, zegt het volgende over het project: “De foto’s die we op deze manier verzamelen vormen een belangrijke aanvulling op onze collectie, omdat ze ons door de ogen van de inwoners mee laten kijken. De toelichting bij de foto geeft vaak een bijzonder inkijkje in gebeurtenissen in de regio, heel verschillend van de reguliere foto’s die we binnenkrijgen.”

Elk denkbaar type foto uit het jaar 2018 wordt verwelkomd. De plaatjes moeten geschoten zijn in het werkgebied van het Archief (de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel). Inzenders worden gevraagd te vermelden waar, wanneer en waarom ze de foto hebben gemaakt.

De afbeeldingen worden op de Flickr-pagina van het Archief geplaatst. Een selectie van 15 foto’s uit de inzendingen wordt op de beeldbank van het Archief ondergebracht. Die foto’s, die samen zo goed mogelijk weergeven hoe 2018 eruitzag in de regio, worden dan tot in de eeuwigheid bewaard. Zowel amateurs als professionals mogen afbeeldingen inzenden, zolang ze er geen bezwaar tegen hebben dat de rechten door het Archief worden overgenomen en de afbeeldingen door iedereen kunnen worden gebruikt.

Vorig jaar is er ook een oproep gedaan door het Regionaal Archief, om het tijdsbeeld van 2017 vast te leggen. De geselecteerde foto’s die in de beeldbank terecht zijn gekomen, zijn te vinden via bit.ly/tijdsbeeld2017

Foto’s kunnen worden ingestuurd via foto@archiefalkmaar.nl. Voor de voorwaarden en meer informatie kan men terecht op www.regionaalarchief.nl/foto. Er geldt een maximum van één foto per inzender. Inzenden kan tot en met 31 januari 2019.