Heerhugowaard - Van 27 t/m 30 november zijn bij het ROC Horizon College in Heerhugowaard de Skills Heroes kwalificatiewedstrijden horeca gehouden. Dit zijn vakwedstrijden voor mbo’ers. Maar liefst 23 roc’s streden mee in de categorie kok en categorie gastheer/gastvrouw. Uit elke categorie zijn acht finalisten gekomen. Zij gaan door naar de landelijke finale die in maart plaatsvindt in Amsterdam.


Winnaars
In de categorie kok gaan door naar de landelijke finale: Jeroen van de Steeg (ROC van Twente), Jasper Panis (ROC van Amsterdam), Tim van Lieshout (ROC de Leijgraaf), Dennis Luiting (ROC Kop van Noord-Holland), Coert Boschloo (Graafschap College), Raymon Plekkenpol (Alfa-college), Ruben van Zanten (ROC Friese Poort) en Tim van de Griend (ROC Nijmegen).

In de categorie gastheer/gastvrouw gaan door naar de landelijke finale: Kiki Bult (ROC van Twente), Ghiselain Hermus (ROC van Amsterdam), Tham Cao (Scalda), Chantal Cazemier (ROC Kop van Noord-Holland), Fabienne Bakker (Nova College), Michèle van de Water (MBO Amersfoort), Merjem Rikovic (Graafschap College) en Dagmar Prins (Deltion College).

Excellentie
Met de vakwedstrijden wordt excellentie onder mbo-studenten bevorderd. Het is voor de tweede keer dat alle regionale kwalificatiewedstrijden voor horeca op één locatie

plaatsvonden. Ze werden op het Horizon College georganiseerd omdat de school over goede faciliteiten beschikt en omdat er vanuit de keuken en het restaurant goed zicht is op de wedstrijden. Elke deelnemer werkt onder dezelfde omstandigheden en iedereen wordt door eenzelfde jury beoordeeld.


Opdrachten
De koks moesten een amuse, voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht en nagerecht bereiden.

In de amuse moesten zij restverwerking toepassen van ingrediënten van alle gerechten. Het voorgerecht was een soep op basis van langoustines. Het tussengerecht moesten zij koken vanuit een black box. Alle ingrediënten uit de black box moesten verwerkt worden in het tussengerecht. De hoeveelheden bepaalden zij zelf. Het hoofgerecht had als thema lamsbout en het dessert had als thema groenten. De gastheren en gastvrouwen moesten niet alleen de gasten ontvangen, uitleg geven over het menu, een wijnadvies geven en de gerechten serveren. Ook moesten zij een showtafel maken, diverse kruiden en likeuren herkennen en een cocktail aan tafel bereiden.

Beoordeling
Een vakjury beoordeelde niet alleen het eindresultaat; alle stappen in het proces telden mee bij de Skills-vakwedstrijden. Voor de koks zijn dit onder andere de voorbereidingen, manier van werken, opruimen en schoonmaken van de werkplek en de presentatie van het resultaat. De gastheren en gastvrouwen werden onder andere beoordeeld op het creëren van een passende sfeer tijdens ontvangst, verblijf en afscheid, het bereiden van een cocktail aan tafel en het adviseren van de gasten bij de wijn en spijs.

Euroskills
De finalisten strijden komend voorjaar om de landelijke titel. Deze landelijke finale vindt tijdens Skills The Finals van 20 t/m 22 maart in de RAI in Amsterdam plaats. De landelijke winnaar maakt kans op deelname aan World Skills in Kazan, Rusland, waar om de wereldtitel wordt gestreden.

De kwalificatiewedstrijden bij het Horizon College zijn tot stand gekomen in samenwerking met WorldSkills Netherlands en met dank aan sponsoren Stammis Horeca Verhuur en Hanos Horeca Groothandel.