HEERHUGOWAARD- Wethouder Monique Stam en Irma Winkenius, regiodirecteur NS, hebben woensdagochtend 23 mei de StationsHuiskamer op station Heerhugowaard feestelijk geopend. Daarnaast maakten zij bekend dat de gemeente bijdraagt in de kosten voor de verbouwing van de entree van de bewaakte fietsenstalling. NS en ProRail verbouwen deze tot een zelfservice fietsenstalling, waar reizigers vanaf deze zomer de eerste 24 uur gratis hun fiets kunnen stallen. Door de aanpassing van de entree wordt ruimte gecreëerd voor circa 150 extra fietsparkeerplaatsen.

De voormalige Kiosk is de afgelopen weken verbouwd tot StationsHuiskamer. Hier kunnen reizigers terecht voor drankjes, broodjes en snacks. Daarnaast is het een plek waar reizigers prettig kunnen wachten met zicht op de trein en de actuele reisinformatie en van het toilet gebruik kunnen maken. Er zijn extra stopcontacten om bijvoorbeeld een mobiele telefoon op te laden. Met de StationsHuiskamer speelt de NS in op de behoefte van de reiziger om ook op een klein station op een prettige plek te verblijven. De medewerkers van de voormalige Kiosk zijn nu gastvrouwen en gastheren van de StationsHuiskamer en een belangrijk aanspreekpunt voor de reiziger. Openingstijden blijven gelijk. Maandag t/m vrijdag van 6.15 tot 19.45 uur, zaterdag van 7.45 tot 18.45 uur en zondag van 10.15 tot 16.45 uur.

De StationsHuiskamer op station Heerhugowaard is de 9e StationsHuiskamer op een klein station. Tot 2020 zullen er nog zo'n dertig kiosken omgebouwd worden naar een StationsHuiskamer op met name kleinere stations door heel Nederland. NS en ProRail investeren 8 miljoen euro in een nieuwe entree voor 44 fietsenstallingen. Het gaat om zelfservice-fietsenstallingen, die nu veelal voorzien zijn van een stalen draaihek. De nieuwe entree heeft transparante toegangsdeurtjes, gebruik van de stalling wordt elke eerste 24 uur gratis en reizigers kunnen eenvoudig in- en uitchecken met hun OV-chipkaart.

Ook voor het huren van een OV-fiets kunnen reizigers terecht. De opgeknapte stallingen krijgen cameratoezicht en via een intercom kunnen reizigers met een vraag persoonlijk contact opnemen met een medewerker. De nieuwe entree is al getest op de stations Bilthoven en Heerenveen. De klanten daar zijn erg tevreden: het grootste deel van de klanten geeft een dikke 8 (77%, tegenover 46% in de oude situatie). Reizigers voelen zich prettig en veilig in de stalling. De bezetting van deze beide fietsenstallingen is met zo'n 40% gestegen. De stalling in Heerhugowaard vroeg om maatwerk. De huidige situatie, met locatie voor beheerder en 2 toegangen maakte 1-op-1 vervanging inefficiënt en onlogisch. Hiervoor zijn we in gesprek gegaan met de gemeente. Gezamenlijk zijn we tot een mooie optimalisatie van de stalling gekomen. Dit vergt wel een verbouwing van de entree en een aanpassing in de stalling. Deze extra kosten draagt de gemeente in co-financiering met ProRail. De ombouw vindt plaats in week 29 (medio juli). Vanaf week 30 kunnen stallers de eerste 24 uur gratis hun fiets stallen. Stalt men langer dan 24 uur de fiets, dan betaalt men slechts € 0,50 per 24 uur. Het blijft mogelijk een OV-fiets te huren.

Door dit transparante, klantvriendelijke toegangssysteem is de spitsbemensing niet meer nodig. Na de ombouw zal deze dan ook verdwijnen. De medewerkers blijven bij Rataplan werkzaam. Door de aanpassing van de entree wordt naar verwachting ruimte gecreëerd voor circa 150 extra fietsparkeerplaatsen. Aan de landschapszijde van het station worden de komende jaren appartementen gebouwd. Op dit moment is Henselmans Bouw en Ontwikkeling druk bezig met het ontwikkelen van een mooi plan aan de Stationsweg. Het project zal bestaan uit 60 appartementen. De verkoop van dit project wordt eind 2018 verwacht.

Kijk voor meer informatie over de ontwikkelingen in het Stationsgebied Heerhugowaard op www.stationsgebiedheerhugowaard.nl