HEERHUGOWAARD - Welk kunstwerk van de online-expositie 'In de Spiegel van het Water' van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wordt de publiekslieveling? Veertien VWO-6 leerlingen van het Han Fortmann (Trinitas College) in Heerhugowaard maakten als examen voor het vak Tekenen een kunstwerk met water als thema. Een deskundige jury verkoos de werken van Simon Harte, Melissa Hulst en Emma Kerkhofs tot de beste drie. Nu is de omgeving aan zet. Tot en met zondag 14 maart mag iedereen stemmen op zijn of haar favoriet op de website van het hoogheemraadschap. Het is de vijfde keer dat het hoogheemraadschap voor een expositie samenwerkt met het Han Fortmann College.

De jury, bestaande uit tekendocenten en inhoudelijke experts van het hoogheemraadschap, was onder de indruk van de kunstwerken. Juryvoorzitter en Directeur Water van het hoogheemraadschap Jessie van der Linden over de drie beste kunstwerken: ''Ze tonen op verschillende manieren de bijdrage van het waterschap aan de maatschappij. Bewustwording over troep en plastic dat niet in het water thuis hoort, biodiversiteit voor gezond waterleven en het bouwen van dijken door de eeuwen heen. De uitdagingen van vandaag en morgen komen in de werken van Emma, Melissa en Simon duidelijk tot uiting.''

Stemmen
De leerlingen gingen op pad in hun eigen omgeving. Ze ontdekten het waterlandschap bij het krieken van de dag en het vallen van de avond. De opgedane ervaringen, vastgelegd in foto's en schetsen, verwerkten zij in een kunstwerk. Net als kunstenaars uit alle tijden lieten zij zich inspireren door de schoonheid van het landschap. Altijd en overal kwamen zij water tegen, de molens en de dijken om dat water te bedwingen en tegelijkertijd om van te genieten. De expositie vindt normaal in de hal van het hoogheemraadschap plaats. Dat gaat niet door met de huidige coronamaatregelen. De gehele expositie bekijken en stemmen kan via hhnk.nl.

Thema
Aanleiding om het waterlandschap als onderwerp te kiezen is het themajaar in 2021 'Ode aan het Landschap'. Juist nu, onder invloed van corona, verkennen we steeds vaker onze eigen omgeving. En herontdekken we de schoonheid ervan. En juist water is een onlosmakelijk onderdeel van de wordingsgeschiedenis van ons land. Het leven met en de strijd tegen het water hebben ons land gevormd.