HEERHUGOWAARD - Welk kunstwerk van de expositie 'Ode aan de Oever' van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wordt de publiekslieveling? Acht leerlingen van het Han Fortmann (Trinitas College) in Heerhugowaard maakten als examen voor het vak Tekenen ieder een kunstwerk over het leven in en om de oevers. Ze lieten zich inspireren door de VisKringloop in de Wieringermeer. Een deskundige jury verkoos de werken van Amber Batema, Dominique Deen en Tess Sprekeling tot de beste drie. Nu is de omgeving aan zet. Tot en met donderdag 9 maart mag iedereen stemmen op zijn of haar favoriet op de website van het hoogheemraadschap. Het is de zevende keer dat het hoogheemraadschap voor een expositie samenwerkt met het Han Fortmann College.


De tekendocenten, Hoogheemraad Siem Jan Schenk en inhoudelijke experts van het hoogheemraadschap vormden de jury. Zij waren onder de indruk van de originele ontwerpen. Hoogheemraad Siem Jan Schenk over de drie beste kunstwerken: ''Uit de kunstwerken blijkt duidelijk dat de jeugd enthousiast is voor de natuur en het leven van planten en dieren. Dat sluit mooi aan bij de VisKringloop waarvan de natuurvriendelijke oevers zorgen voor een enorme verrijking van de biodiversiteit. Dominique, Tess en Amber zijn de terechte top-3. Door diversie invalshoeken valt er voor het publiek echt iets te kiezen.''

De expositie is vanaf 2 maart te zien in het centrale kantoor van het hoogheemraadschap in Heerhugowaard, Stationsweg 136. Naast de werken van de leerlingen hangen er in de expositie foto's door Bert Wolters en Kenneth Stamp. De VisKringloop en de bijzondere vogels en insecten die er leven staan centraal. Ook speelt er een video over de aanleg. De werken van de leerlingen zijn ook online te vinden. Het stemmen en bekijken van de werken kan via hhnk.nl.

VisKringloop

Bij het bezoek aan de Viskringloop, liepen de leerlingen over de dijkjes, raakten gefascineerd door de nieuwe natuur en beklommen de uitkijktoren voor overzicht. De kunstwerken werden een Ode aan de Oever. De VisKringloop is een recent aangelegd natuurgebied in de Wieringermeer. Een weiland ter grootte van 34 voetbalvelden veranderde in een watergebied voor vissen met kilometerslange natuurvriendelijke oevers. Hier krijgt al het waterleven dat migreert tussen zout en zoet water, zoals babypaling, de ruimte. De VisKringloop is een verrijking voor de biodiversiteit in zijn geheel en wordt nu ook al bevolkt door tal van zeldzame vogels en insecten.