Strooien met sap uit bermgras: een innovatie op het gebied van gladheidsbestrijding. Daarom is dit één van de genomineerden voor de InfraTech Innovatieprijs 2017. De winnaar van de prijs wordt woensdag 18 januari 2017 bekendgemaakt in het Verbindingstheater in Ahoy Plaza.

De wegen niet bestrooien met zout, maar met sap uit bermgras. Over een aantal jaren is het misschien wel de gewoonste zaak van de wereld in Noord-Holland. Projectleider Hillebrand Breuker van de provincie Noord-Holland: “Het sap van bermgras is zout. Dat was voor mij de aanleiding om te kijken of we grassap niet kunnen gebruiken voor gladheidsbestrijding.”

Onderzoek

Inmiddels wordt er volop onderzoek gedaan. Samen met aannemers Van Gelder en Van Bodegom, zij maaien in de provincie de bermen, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de TU Delft wordt deze winter in de praktijk getest wat de mogelijkheden zijn. Ook gedeputeerde Jack van der Hoek is enthousiast “Het zou mooi zijn als we het ‘groene strooizout’ kunnen inzetten. Zo gebruiken we onze eigen reststromen en dragen daarmee bij aan de circulaire economie én de natuur.”


Na het persen van het sap, blijven vezels over. Foto: Dion Vorrink

Stem voor publieksprijs

De InfaTech Innovatieprijs bestaat uit een juryprijs en een publiekprijs. Het publiek kan via de website van Cobouw stemmen op hun favoriete infra-innovatie. Wil je zien welke innovaties nog meer genomineerd zijn? Bekijk alle pitches in deze video van de InfraTech .

Provincie alle dagen op de beursvloer

De InfraTech is dé beurs voor iedere professional in de infrasector. Op de provincieboulevard (hal 1, stand 1.421) bundelt de provincie Noord-Holland met 8 andere provincies haar krachten. Onder meer is te zien hoe er wordt geschakeld op het gebied van innovatie, big data, smart mobility en energietransitie. Meer informatie en registratie voor gratis entree: www.infratech.nl