HEERHUGOWAARD – ‘Een ervaring die goud waard is’. De mbo-studenten Robin Berkhout en Bas Klarenbeek van het Horizon College hebben een onvergetelijke week achter de rug. Zij reisden naar Kazan in Rusland voor WorldSkills, het wereldkampioenschap voor beroepen. Vier dagen lang werkten Robin (timmerman) en Bas (patissier) aan hun opdracht en werkstukken. Dinsdagavond 27 augustus was de prijsuitreiking met een grootse afsluitingsceremonie. Bas en Robin behaalden geen medaille, maar zijn wel een gouden ervaring rijker, zoals Robin na afloop vertelde.


Uitslagen

Timmerman Robin eindigde op de 13e plaats. Alex Bruns uit Duitsland won het goud. Bij de timmermannen streden 15 deelnemers om de medailles. Patissier Bas Klarenbeek uit Hillegom eindigde op een 16e plaats. Ji-Yun Han uit Korea won het goud. Bij de patissiers streden 23 deelnemers om de medailles. In totaal kwamen 1600 studenten uit 60 landen naar Kazan en werd er in 56 beroepen gestreden om een medaille. Nederland deed mee in 27 beroepen.
Pittige competitie Robin Berkhout, woonachtig in Andijk, volgt zijn opleiding bij het Horizon College en opleidingspartner ESPEQ in Heerhugowaard. Zijn leerbedrijf is bouwbedrijf Desaunois uit Zwaagdijk. Robin vond WorldSkills een fantastische happening die veel weghad van een Olympische Spelen voor mbo-studenten. ‘Het was een unieke ervaring met een hele goede sfeer. De competitie was pittig en ik heb een paar tegenslagen gehad, maar ik kon mezelf weer herpakken. Ik heb heel veel geleerd en enorm genoten en dat is ook heel belangrijk. We hebben helaas geen goud gepakt, maar het was wel een ervaring die goud waard is.’


Koffer vol ervaringen
Het Horizon College, met vestigingen in Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Purmerend, vindt het belangrijk dat mbo-studenten het beste uit zichzelf halen. Robin en Bas zijn teruggekomen met een koffer vol ervaringen en zij behoren binnen hun vak tot de ‘jonge’ wereldtop. Ingrid Mathot is docent bij het Horizon College en coördineert voor de school de Skills-wedstrijden. Ook voor de begeleidende docent was WorldSkills heel bijzonder: ‘Wat een ervaring, wat een talent en wat een vakmanschap van al die mbo-studenten die met trots hun vak uitoefenen. Prachtig om te zien dat het mbo er toe doet, wat je allemaal kunt bereiken met het mbo en wat een ervaring je op kan doen als je aan deze wedstrijden meedoet. Supertrots ben ik op al die jonge vakmensen met zo veel talent!’


Komend schooljaar worden bij het Horizon College bij meerdere opleidingen opnieuw Skills-wedstrijden georganiseerd en kunnen studenten meedoen aan regionale en landelijke wedstrijden. De nationaal kampioenen kunnen volgend jaar afgevaardigd worden naar het Europees kampioenschap in Oostenrijk. In 2021 is er weer een WorldSkills, deze keer in China.


Kijk hier voor de uitslagen van Team NL: https://worldskillsnetherlands.nl/teamnl/uitslagen-2019/.
Kijk hier voor alle uitslagen: https://worldskills2019.com/en/event/results.