ALKMAAR - Met de komst van het twee jarige project genaamd ‘Talent In Zicht’ slaan Artiance, Centrum voor de Kunsten en Cool Kunst en Cultuur de handen ineen. Via dit uniek traject krijgt uitzonderlijk cultureel talent uit de regio maatgerichte ontwikkelings- en presentatie mogelijkheden aangeboden. Ook komen zij, waar nodig, in aanmerking voor extra financiële ondersteuning.

Het project, omarmd door de Provincie Noord-Holland en financieel ondersteund door het landelijke Fonds voor Cultuurparticipatie betreft een samenwerkingsverband tussen instellingen, scholen, vakdocenten, podia en het bedrijfsleven. Uitzonderlijk talent wordt in de eerste instantie via (vak)docenten en op scholen gescout en uitgenodigd om auditie te doen. Op basis van een positieve auditie, en de persoonlijke ambitie wordt vervolgens een maatgericht ontwikkelingstraject aangeboden en doorlopen. Talenten krijgen naast extra lessen met vakdocenten ook verschillende workshops aangeboden. Daarnaast doen zij in demo teams extra podiumervaring op en treden zij zich op als ambassadeur van Talent In Zicht. Aangesloten podia en talentontwikkelingsorganisaties verbinden zich aan het project alsmede het Alkmaarse Jeugd en Cultuurfonds.

“Alle kunstdisciplines komen in aanmerking. De regio Alkmaar heeft dit plan hard nodig. Wij zien te vaak uitzonderlijk talent vertrekken naar de grotere steden omdat er onvoldoende groei- en speelplekken zijn. Netwerkvorming en het verder ontwikkelen van bestaande- en nieuwe podia is van wezenlijk belang om in de toekomst meer perspectief te kunnen bieden aan uitzonderlijk talent. De komende jaren gaan wij daarom werken aan een structurele verbetering van talentontwikkeling in de regio. En het mooie is dat ook het bedrijfsleven het project inmiddels van harte ondersteund. Ondernemers zijn ervaren in het ontwikkelen en communiceren van hun eigen identiteit en die kennis willen ze graag inzetten om uitzonderlijk talent uit de regio zichtbaar te maken.” Aldus Rob Bangert, directeur Artiance, Centrum voor de Kunsten

De kick-off van Talent In Zicht wordt, in november 2018 in Huize De Dieu georganiseerd.