HEERHUGOWAARD - Op donderdagochtend 13 april brengen maar liefst 30 jonge meiden uit groep 8 van basisschool De Zevensprong uit Heerhugowaard een bezoek aan de Bouw en TechniekCampus in Heerhugowaard. Dit in het kader van het landelijke evenement Girlsday 2017 waarbij jonge meiden kennis maken met bèta, techniek en ICT. 

In een dagdeel gaan de meiden bij de technische opleidingsbedrijven Espeq, InstallatieWerk Noord-Holland en Tetrix Techniekopleidingen kennis maken met de bouw, metaal, elektro- en installatietechniek. En niet alleen door te kijken, ze gaan in drie workshoprondes aan de slag met opdrachten waarvan ze het werkstuk na afloop mee naar huis mogen nemen.

Girlsday is een initiatief van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, die jaarlijks in april Girlsday organiseert. De drie opleidingsbedrijven werken graag mee aan dit jaarlijks terugkerende evenement, met het oog op het groeiend tekort aan personeel in de technische sector. Espeq, InstallatieWerk Noord-Holland en Tetrix Techniekopleidingen laten meisjes in de leeftijd van 11-12 jaar ervaren dat er geen beroep of functie meer denkbaar is zonder techniek en technologie en hoe zij daar zelf ook een rol in kunnen spelen.

De drie opleidingsbedrijven, die normaliter mbo-opleidingen en technische cursussen verzorgen, zijn van mening zijn dat je techniek moet beleven door te doen en hebben het Girlsday-programma hierop aangepast.  “Na een rondleiding door de werkplaats, gaan ze aan de slag bij ons met het maken van een I-phone-houder. Niet alleen leuk om te maken, maar ook nog eens handig voor thuis”, aldus Wouter Frinks, supervisor van de opleidingslocatie van Tetrix. Bij InstallatieWerk gaan de meiden eigenhandig een bureaulamp in elkaar zetten, een super leuke kennismaking met de elektro- en installatietechniek!

Op deze manier hopen we in de komende jaren veel enthousiaste meiden te mogen verwelkomen in de techniek!