HEERHUGOWAARD/OTERLEEK - Tussen de hoogspanningsstations Oterleek en De Weel (in Noord-Holland) is Heijmans in opdracht van netbeheerder TenneT gestart met het aanleggen van een nieuwe kabel van 150.000 volt in de grond. De nieuwe kabel wordt gelegd over een lengte van maar liefst 14,2 kilometer. Op donderdag 17 februari gaat de eerste gestuurde boring de grond in, vanaf de Polderweg in Heerhugowaard naar station Oterleek. Eind 2022 wordt de nieuwe hoogspanningskabel naar verwachting in gebruik genomen.


Meer vraag naar en aanbod van elektriciteit

De nieuwe hoogspanningsverbinding is nodig om aan de groeiende vraag naar transportcapaciteit van elektriciteit in Noord-Holland te voldoen. Er komen steeds meer zonnepanelen en windmolens bij, die aangesloten moeten worden op het elektriciteitsnet. Ook is er een toenemende vraag naar elektriciteit, bijvoorbeeld doordat er steeds meer elektrische auto’s worden aangeschaft, en door de uitbreiding van bedrijven. Daarnaast zorgt de nieuwe kabel ervoor dat de kans op storingen afneemt. Met de nieuwe kabel is de regio klaar voor de toekomst.

Samenwerking met de omgeving

De nieuwe kabel van150.000 volt wordt met behulp van verschillende bouwmethoden in de grond gelegd. Bepaalde delen van de kabel worden aangelegd in een open ontgraving en andere stukken door middel van een gestuurde boring. Het betrekken van bewoners, bedrijven en andere organisaties in de omgeving staat hoog op de agenda. Erik van der Sluis, projectleider van TenneT: “We werken nauw samen met een aantal gemeenten, de provincie, en met verschillende perceeleigenaren. We willen iedereen goed informeren en betrekken. Ik ben blij dat de samenwerking in de omgeving goed begint te lopen.”

Gratis fietslampjes

Veiligheid is voor TenneT een heel belangrijk thema. Daarom gaat de netbeheerder samen met aannemer Heijmans fietslampjes uitdelen. Op donderdag 24 februari staan er vanaf 7.30 uur tot 9.00 uur medewerkers ter hoogte van de fietstunnel aan de Molenweg in Heerhugowaard klaar om aan iedereen die hier langsfietst gratis lampjes te geven. Op die manier wil TenneT de zichtbaarheid van fietsers in het (bouw)verkeer vergroten. Ook een gratis fietslampje? Kom gerust langs!

BouwApp

Om iedereen in de omgeving op de hoogte te houden van de werkzaamheden, heeft TenneT een BouwApp aangemaakt. Wilt u meer weten over de aanleg van de nieuwe hoogspanningskabel? Of heeft u vragen? Download dan gratis de BouwApp via de Apple App Store of de Google Play Store en zoek op ‘Oterleek – De Weel’.