HEERHUGOWAARD - Thea en Jan de Roos publiceerden onlangs het boek ‘Geen soldaat kan de polder regeren!’ over de Noord-Hollandse waterschappen in oorlogstijd.
Aan de hand van het boek staan de auteurs stil bij de gevolgen van de Duitse bezetting voor waterschappen. Denk aan de brandstofschaarste die leidde tot enorme problemen voor de bemaling. Dieselolie werd direct zeer streng gerantsoeneerd.


Hoe vingen polders met dieselgemalen dat op? En wat deed men toen er eind 1944 geen stroom meer werd geleverd, waardoor de elektrische gemalen stilvielen?
Heel ingrijpend was het blank zetten van vele polders, eerst in de meidagen van 1940 door het Nederlandse leger en opnieuw in het voorjaar van 1944 door de Duitse Wehrmacht.
De slecht voorbereide waterschappen probeerden te redden wat er te redden viel door snel nooddijkjes aan te leggen. Tot overmaat van ramp bliezen Duitse troepen drie weken voor het einde van de oorlog de IJsselmeerdijk van de Wieringermeer op. De schade in deze polder was enorm.

Het Oude Gemaal, Huigendijk 17, Heerhugowaard
Woensdag 6 november 2019 van 14:30 – 16:00 uur
Entree 5,- inclusief consumptie