BERGEN - Heel gemeente Bergen is STOKED over de nieuwe Bergense brouwerij STOKED! De “Unfiltered Lager” is enthousiast ontvangen door zowel particulieren als de plaatselijke horeca. Iedereen heeft de meerwaarde van een lokaal biertje enorm kunnen waarderen.

Herstel van een bouwtraditie

Na het succes van batch 1 zijn de brouwers gelijk weer gaan brouwen en zijn er de hele zomer al brouwdagen gepland. Bierliefhebbers die komend weekend STOKED! drinken, drinken dus bier wat dezelfde week is gebotteld. Hiermee lijkt te gaan lukken wat de brouwers voor ogen hadden. Een lokale brouwtraditie realiseren en elke 3-4 weken knettervers bier op de markt brengen. Het bier is inmiddels al bij meer dan 25 verschillende winkels en horeca in de omgeving van Bergen verkrijgbaar.

STOKED! nu ook verkrijgbaar bij Thup’s Pizzabakkerij & Delicatessen
De eerste locatie in Heerhugowaard is inmiddels nu ook een feit. Een van de compagnons Pieter Vader zelf was zeer verheugd om ook een afzetlocatie te vinden in Heerhugowaard “Wij zijn superblij dat Thom Hartog van Thup’s Pizzabakkerij ons een kans geeft en zien bovendien een mooie vergelijking met ons. Thups besteedt veel aandacht aan het deeg wat ze minimaal 48 uur laten rusten voordat de pizza in de oven gaat net als wij ons bier wat langer laten "lageren". Daarnaast gebruiken ze een mix van verschillende meelsoorten om tot een heerlijke pizza te komen. STOKED! gebruikt ook verschillende moutsoorten om maximale smaak te geven. Pieter vult aan: juist met dit soort type ondernemers, die kwaliteit zo hoog in het vaandel hebben en dezelfde filosofie hebben over hun producten als wijzelf willen wij aan ons verbinden. Het feit dat Thom in 2015 de prijs heeft gewonnen voor De Lekkerste Pizza op de HORECAVA is natuurlijk top. Wat ons betreft een gouden combinatie: De Lekkerste Pizza met het lekkerste biertje.

Unfiltered lager

Met een percentage onder de 5% is het in de huidige tijd een licht bier te noemen. Ondanks dat het bier niet wordt gefilterd is hij wel helder door de bodemfermentatie en de langere tijd die we het bier geven om te conditioneren. Dustin Paul, brouwer van STOKED!, licht toe: “We filteren het bier bewust niet om zo maximale smaak en aroma mee te geven. Het bier laat zich omschrijven als een zacht, helder, malty, licht tot medium bitter, fris en toegankelijk bier met een volle afdronk. Dustin voegt daaraan toe: “eigenlijk zijn we niet zo van de smaakomschrijvingen en hebben we liever dat mensen het zelf gaan proeven. Smaak is immers enorm persoonlijk”. Verschillende kenners die de nieuwe ondernemers het bier hebben laten proeven zijn erg enthousiast en van mening dat het zeker genoeg karakter heeft om hem te kunnen onderscheiden van lokaal gefilterd export bier.