HEERHUGOWAARD - De provincie Noord-Holland en TNO hebben met diverse partners onderzoek gedaan naar veilige en duurzame opwekking van energie.


Langs de provinciale weg N194 in Heerhugowaard heeft een proef plaats gevonden met flexibele zonnefolie op de vangrail. Deze 1-jarige praktijkproef is wereldwijd de eerste in zijn soort en na ruim 1 jaar beëindigd. Hoewel de energieopbrengst lager was dan verwacht, is er toch sprake van een succes vanwege alle nieuwe kennis die is verzameld over dit unieke ontwerp.

Praktijkproef
De flexibele folie met zonnecellen is aangebracht op 72 meter dubbele vangrail naast de provinciale weg N194. Dit leverde ongeveer 1.200 kWh/jaar aan energie op. Ter vergelijking: een gemiddeld 1-persoonshuishouden verbruikt ongeveer 1.800 kWh/jaar. De proef leverde veel nieuwe informatie over onder andere de weersbestendigheid en veiligheid. Zo bleek het aanbrengen van de zonnefolie in de vangrail een elegante oplossing maar vanuit veiligheidsoverwegingen niet gewenst.

Omdat de folie minder energie opbrengt dan verwacht, onderzoeken de betrokken partners de factoren die hierbij een rol spelen. Om met een geïntegreerd zonnesysteem rendabel en duurzaam energie op te kunnen wekken, moeten oplossingen gezocht worden om dit tegen lagere kosten te uit te voeren. De proef langs de N194 is afgerond en op 19 maart 2020 verwijderd.

Slim gebruik van zonnefolies
Energie opwekken door flexibele zonnefolies slim te gebruiken kan op vangrails maar ook op geluidsschermen of andere infrastructurele werken. Dit draagt bij aan een duurzame leefomgeving. De verwachting is dat in de toekomst steeds meer infrastructuur voor verkeersmanagement toegepast wordt vanwege de transitie naar ‘smart highways’.

Onderzoekspartners
Dit project ’Modular E-cover for Smart Highways’ (MESH) is uitgevoerd door de provincie Noord-Holland samen met TNO, Solliance Solar Research, Heijmans, Femtogrid en de Hogeschool van Amsterdam.

MESH is gesubsidieerd door de iDEEGO (innovatie Duurzame Energie en Energiebesparing Gebouwde Omgeving) regeling van de topsector Energie, gefaciliteerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Meer informatie
Het onderzoeksrappport en meer informatie staat op de website van TNO. Geïnteresseerden kunnen met vragen contact opnemen met TNO of met het Servicepunt van de provincie, via telefoonnummer 0800 0200 600 (gratis) of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl.