LANGEDIJK - Vandalen hebben in natuurgebied Geestmerambacht het kunstproject 'Witte Wieven' vernield. Vijf van de zeven vrouwfiguren zijn in de nacht van zondag op maandag bruut onthoofd.

"Heel erg jammer dit", vindt kunstenares Linda Anneveld. "Ik maak al tientallen jaren kunstwerken voor in de openbare ruimte. Dit is voor het eerst dat me dit overkomt." Ze had het plekje, verscholen langs het water in het natuurgebied, speciaal uitgezocht, zodat mensen zich kunnen verbazen als ze het plots tegenkomen.

Sinds eind juni staan de Witte Wieven langs de oever. Ze vertellen het oude volksverhaal van de witte vrouwfiguren die dansend in de wind je verleiden om mee te gaan het bos in. Al eerder stond het kunstobject in het oosten van Nederland. "Daar bleven ze onaangeroerd", vertelt Anneveld. "Hier trof ik een luguber slagveld aan."

Provisorisch
Anneveld repareert de kunstwerken nu provisorisch zodat vrijdagmiddag de officiële opening van het project door kan gaan. "Daarna giet ik de hoofden opnieuw in de mallen die ik gelukkig nog heb bewaard."

Meer vernielde kunst
In Alkmaar en omgeving werden al eerder kunstwerken vernield. Tijdens Crossoverstad eind juni is een tijdens het straatfestival gemaakt kunstwerk in het water beland.De met grafitti bespoten auto werd in het Noordhollands kanaal teruggevonden. En een kunstpaard in Egmond aan Zee is de afgelopen jaren al meerdere keren beklad en vernield.