HEERHUGOWAARD - Het zal niemand zijn ontgaan dat er op dit moment oorlog is in Oekraïne. Kiev lijkt misschien ver van ons bed, maar Madrid is even ver van ons verwijderd. Dus Oekraïne is heel dichtbij.


We zien op televisie en andere nieuwsberichten hoeveel leed er aangedaan wordtaan onschuldige burgers. Mensen op de vlucht voor een zinloze oorlog endaaronder ook zoveel kinderen. Geweld in moderne steden en daarbij vallen veleslachtoffers, waarvan het aantal schrikbarend zal toenemen.

Toekijken is geen optie.
Je moet wat doen, vanuit ons rijke en veilige land. Gelukkig zijn er zoveel mensen in de hele wereld aan het werk om anderen te helpen.

De Alkmaarse kunstenaar Rob Komen, bijgestaan door Jaap van Kesteren, heeft het initiatief genomen om een kunstveiling te organiseren voor Oekraïne. Daartoe is samenwerking gezocht met kunstenares Karin van Bodegom en Artfarm in Heerhugowaard en zijn via meerdere kanalen professionele kunstenaars uitgenodigd om eigen werk – geheel belangeloos – ter veiling aan te bieden. Er is nu al spontaan door kunstenaars gereageerd en er zijn tientallen kunstwerken gedoneerd.

De veiling wordt gehouden op zondag 27 maart en begint om 15.00 uur. Belangstellenden zijn ook van harte welkom op twee kijkdagen: zaterdag 26 maart van 13.00 tot 17.00 uur op zondag 27 maart van 13.00 tot 15.00 uur.

De veiling vindt plaats bij de Artfarm aan de Rustenburgerstraat 126 te Heerhugowaard. Ook worden daar de kunstwerken op de kijkdagen tentoongesteld.

De nieuwe stadsdichter van Alkmaar, Maria Barnas, heeft een toepasselijk gedicht geschreven. Dit gedicht zal voorgelezen worden voordat de veiling van de werken van de kunstenaars van start gaat.

Tijdens de veiling wordt voor ieder kunstwerk, of het nu schilderijen, beeldhouwwerk of keramiek betreft, een vast aanvangsbedrag gehanteerd, te weten € 50,00. De opbrengst van de veiling wordt volledig overgemaakt naar giro 555.