HEERHUGOWAARD - De man die ervan wordt verdacht de 15-jarige Heerhugowaardse Ilayda dood te hebben gereden, krijgt zijn rijbewijs terug. Dat heeft de rechter vandaag besloten.

Dit ondanks dat de man, de 28-jarige Rutger H. uit Bergen, volgens het Openbaar Ministerie met zijn Porsche twee keer zo hard reed als toegestaan. Ook zou hij tijdens het ongeluk zijn mobiele telefoon hebben gebruikt.

Het onderzoek naar het dodelijke ongeluk loopt nog, maar omdat zijn rijbewijs was ingenomen moest H. vandaag voor de rechter verschijnen. Hij krijgt het rijbewijs voorlopig terug van de rechtbank, met name omdat het onderzoek vermoedelijk nog lang duurt.

Op zijn telefoon
Het Openbaar Ministerie (OM) is niet blij met de uitspraak. Volgens hen weigerde H. de politie in eerste instantie de pincode van zijn telefoon te geven. Later bleek hij appberichten te hebben gewist, maar die zijn wel teruggevonden.

Volgens het OM passeerde H. vlak voor het fatale ongeval op de Westtangent in Heerhugowaard met een snelheid van tenminste 112 kilometer per uur de camera's van een nabijgelegen McDonald's. Hij betuigde vandaag huilend spijt.

Het ongeluk gebeurde op 19 juni van dit jaar, toen de 15-jarige Ilayda 's avonds laat met haar fiets de weg overstak. Ze werd aangereden door een Porsche Cayenne.

Ter plekke mag niet harder worden gereden dan 50 kilometer per uur. Automobilisten die op dezelfde weg reden, hebben volgens het OM gezegd vlak voor het ongeval te zijn ingehaald door drie auto's, die "knalhard" voorbijkwamen.

Moeizaam onderzoek
Direct na de aanrijding staken geruchten de kop op over een straatrace, maar volgens de officier van justitie loopt het onderzoek naar de precieze toedracht zeer moeizaam. Zo legde de verkeersregelinstallatie op het kruispunt waar de aanrijding gebeurde geen gegevens vast, waardoor het onbekend blijft of H. door rood reed. Ook uit de Porsche zijn tot dusverre geen data gekomen.

De advocaat van H. zei dat het OM zijn cliënt "te gemakkelijk" wegzet als man die te hard reed en ondertussen op zijn telefoon zat.

De bestuurders van twee andere auto's zijn eveneens verdachten in de zaak. Het is niet bekend wanneer de zaak verdergaat.