HEERHUGOWAARD - Op woensdag 22 mei en donderdag 23 mei wordt in Heerhugowaard van 09:00 uur tot 12:00 uur weer het praktisch verkeersexamen gehouden.

Waarschijnlijk wordt het startsein voor de eerste examenkandidaten gehouden door wethouder Mw. Stam.

De 612 deelnemertjes hebben eerst theoretisch examen gedaan en kunnen nu –gestoken in gele en oranje hesjes met een rugnummer- in de praktijk laten zien wat zij hebben geleerd.

De route van het Verkeersexamen is zorgvuldig uitgezet en komt zo veel mogelijk overeen met de dagelijkse werkelijkheid. Verkeerslichten, een rotonde en verschillende voorrangssituaties, zijn allemaal elementen die in de route zijn opgenomen.Tijdens dit examen beoordelen ruim 60 vrijwilligers op de diverse controleposten of de kinderen onder andere goed uitkijken, stoppen voor verkeerslichten, voorrang verlenen en richting aangeven.

Het verkeersexamen is voor kinderen heel erg belangrijk omdat zij zich –samen met hun ouders en de school- voorbereiden op de tijd dat zij zelfstandig naar het voortgezet onderwijs gaan fietsen.Dat is ook de insteek en de intentie van het verkeersexamen.Daarom is het belangrijk dat de kinderen vooraf veel oefenen. Dat kan met de school, maar zeker ook met de ouders. Hoe meer verkeerservaring, hoe veiliger kinderen later het verkeer in gaan. En des te meer kans van slagen op het verkeersexamen natuurlijk.Kinderen mogen alleen aan het verkeersexamen deelnemen op een fiets die aan wettelijke eisen voldoet. Om ervoor te zorgen dat alle kinderen over een veilige fiets beschikken, is voorafgaand aan het praktisch Verkeersexamen een fietskeuring door een fietsenmaker van de Fietsvoordeelshop.Verder zorgen leerlingen van het Trinitas college dat alles rond de start en finish in goede banen wordt geleid.Ook zorgen deze leerlingen voor koffie en thee voor de vrijwilligers op de controleposten

Het praktisch verkeersexamen wordt gerealiseerd in een samenwerkingsverband met de Gemeente Heerhugowaard, Trinitas College, Veilig Verkeer Nederland afdeling Heerhugowaard en ruim 60 vrijwilligers.

Van die vrijwilligers zijn er elk jaar een tekort. Dit jaar met name op donderdag 23 mei. Dit houdt verband met de verkiezingen; een aantal vrijwilligers bemant de stembureaus. Kom op 22 en 23 mei eens kijken hoe het gaat en misschien vindt u het wel leuk om volgend jaar als controleur mee te doen.Voor informatie kunt u bellen. Pieter Schaap 072-5715669 of Joke Plukkel 072-5724961